Přihlásit

Ohrožený morčák velký zimuje na Dřevnici (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kriticky ohrožený druh morčáka velkého se ve středu objevil na řece Dřevnici u Zlína. Podle zoologů tráví několik desítek kusů v regionu část zimy, především jsou k vidění na rybníku u Hulína na Kroměřížsku. Na jaro se ptáci vracejí do severnějších částí Evropy.
Morčák velký je o něco větší než kachna divoká, především jeho tělo je protáhlejší. Dlouhý krk nese štíhlou hlavu s úzkým tenkým zobákem, který je přizpůsoben hlavně svými zoubky na okrajích k lovu drobnějších ryb. V týlu jej zdobí pernatá chocholka, u samce větší než u samice.
Samec má černou, kovově lesklou hlavu, krk a hřbet, zbytek je bílý, někdy má spodní strana narůžovělý nádech. Samice je šedá a má výrazně červenavě hnědou hlavu a část krku. Přirozeným prostředím morčáka jsou jezera, řeky, fjordy i mořské pobřeží. V České republice v posledních letech často přezimuje na rybnících, přehradách a na řekách, a to od prosince do března.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.