Přihlásit

Jeden rok z kamzíkova století (Moravskoslezský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zaostřeno na myslivce

Bruntál
Prohlédnout si fotografie kamzíků zachycených na pozadí půvabné jesenické přírody mohou diváci na výstavě v zámku v Bruntále. Své snímky zde vystavuje Štěpán Mikulka, jehož snímky přírody, ptáků a zvířat už mohli čtenáři vidět třeba v časopise Svět myslivost i v dalších periodicích. Vernisáž fotografické výstavy Štěpána Mikulky a jeho hostů, fotografů Tomáše Pospíšila a Petra Šaje, proběhne v malé výstavní síni bruntálského zámku ve čtvrtek 14. března v 17 hodin. Součástí programu je i představení autorovy stejnojmenné publikace a přírodopisného filmu, věnovaného rovněž kamzíkům. Výstava potrvá do poloviny dubna.

Výstava trofejí v Bruntále
Spolu s koncem mysliveckého roku, který trvá od března do března, začínají také okresní chovatelské přehlídky trofejí. Jedna z prvních přehlídek v našem kraji proběhne o víkendu v Bruntále. Návštěvníci uvidí trofeje zvěře ulovené v honitbách na Bruntálsku, včetně trofejí z chovatelské oblasti jelení zvěře Jeseníky - Východ a daňčí zvěře z oblasti Osoblažsko. Převážnou většinu budou na výstavě tvořit trofeje srnců, kromě daňčí a jelení zvěře zde diváci uvidí i trofeje mufloní a černé zvěře (tedy divokých prasat). Lidé si zde také mohou pochutnat na dobrotách z myslivecké kuchyně, zájemci si mohou zakoupit odbornou literaturu nebo potřeby pro myslivce. Výstava se koná v sále Kulturního střediska v Dukelské ulici v Bruntále, a to v sobotu 16. března od 9 do 17 hodin a v neděli od 9 do 12 hodin. Na chovatelských přehlídkách jsou vystaveny trofeje zvěře, která byla ulovena v revírech daného okresu. Tyto přehlídky jsou obrazem toho, jak kvalitní zvěř žije v našich lesích, a také toho, jak zodpovědně myslivci lov prováděli. Loví se totiž především ta zvěř, která je nevhodná pro další reprodukci, takové trofeje jsou na výstavě označeny zelenou značkou. Naopak červenou značku mají ty trofeje, kde byl lov proveden špatně. Tato zvěř měla zůstat v revíru jako chovná.

***
Myslivci, pochlubte se svými zážitky!
Máte nějaký nevšední zážitek z pobytu v lese a přírodě? Máte svou oblíbenou loveckou historku? Co pěkného jste zažili s přáteli myslivci při nějaké společné akci? Chcete se pochlubit loveckými trofejemi nebo příběhy? Chystáte nějakou mysliveckou akci pro veřejnost, zábavu, ples, mysliveckou burzu, přednášku nebo chovatelskou výstavu trofejí? Napište nám. Své příspěvky a fotografie můžete zasílat na adresu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.