Přihlásit

V lesích Orlických hor se ozývá houkání. Je čas sovích námluv (ČRo - hradec.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Letošní námluvy sov jsou v plném proudu. Tito vzácní noční ptáci takzvaně houkají každoročně na konci zimy a mezi prvními přivádějí na svět svá mláďata.

Výři začali houkat už před několika týdny, teď se připojili v podhůří sýčci nebo puštíci. "Jednak se hledají páry a jednak samci obhajují teritoria. Výr už teď by měl začít hnízdit, takže to houkání je intenzivní," říká vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Orlické hory David Rešl. Většina sov se dnes považuje za relativně vzácné ptáky a dělá se všechno proto, aby jich bylo co nejvíc.
Ochranáři nedávno ukončili monitoring sov v Orlických horách. Nejvzácnější je tam sovička jen 10 centimetrů vysoká. "Máme pár výrů, drží se spíš v podhůří. Až do vršků jich jde jenom minimum. Jsou tady puštíci, sýci rousní. Máme tady kulíšky, to je asi nejvzácnější sovička malá, která se nám tu objevuje. Kulíšek je velký jako trošku větší vrabec," říká zoolog Václav Pavel. Počet některých sov v Orlických horách se zvyšuje díky spolupráci ochranářů a ornitologa Miroslava Dusíka. "Vyvěšuje budky, které jsou směřovány hlavně na puštíky a na sýce rousné. A tyto dva druhy sov velice pravděpodobně v Orlických horách trošku stoupají," popisuje práci pana Dusíka zoolog Pavel a pokračuje: "Je otázka, na kterou se momentálně soustředíme, jak dlouho ty budky můžou být na jednom místě, aby to na sebe zas nenatahovalo kuny, které je potom vyžírají. Ale každopádně to jeho úsilí se zdá, že má pozitivní vliv, že to počty sov trošku zdvihá." Sovy houkají různě, některé jejich zvuky podle Václava Pavla lidé možná ani neznají. Klasické zahoukání, jako znají lidé třeba z pohádek, je zvukovým projevem puštíka. Často se také objevuje i hlas sýce. "No a klasický výr houká takovým dunivým, jednoduchým houknutím. To si myslím, že většina lidí naopak nezná," dodává Václav Pavel.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.