Přihlásit

Ornitologové z Tachovska hlásí: Orli mořští sedí už na snůšce (Tachovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tachovsko
I přes dočasný návrat zimy na Tachovsko hlásí ornitologové přílety ptáků z teplých krajin. "Už to začalo ve větší míře. Během první březnové dekády dorazili: skřivan polní, skřivan lesní, který je mnohem vzácnější, dále pak špaček obecný, drozd zpěvný, drozd brávník, konipas bílý i konipas horský," dal Deníku vědět ornitolog Muzea Českého lesa v Tachově Pavel Řepa.
Podle ornitologů byl dokonce už 28. února na Tachovsku pozorován čáp bílý. "Zřejmě ale nešlo o přílet na hnízdiště. Od konce první březnové dekády však hlásí Martin Liška obsazené hnízdo v Plané, a už 3. března byli čápi na hnízdě v Chebu. Běžně jsou vídáni i luňáci červení a na Plzeňsku byl pozorován i rehek domácí a budníček menší. Klimaticky drsnější Tachovsko si asi na tyto druhu ještě chvíli počká," vysvětlil ornitolog. Všude je slyšet volání datlovitých jako je strakapoud velký a malý. František Eidelpes hlásí dokonce z parku ve Světcích i vzácného strakapouda prostředního. Dále jsou vidět: žluna zelená i šedá i datel černý. "Datlovití jsou stálí, neodlétají, ale jejich volání a bubnování značí, že přistupují k hnízdění. Od konce února již intenzivně zpívají některé stálé druhy, především hrdlička zahradní, zvonek zelený, kos černý a od začátku března slyšíme i pěnkavu obecnou. Ta u nás na Tachovsku zimu je jen v malém počtu, přesunuje se na zimu do nižších poloh a o něco jižněji po Evropě," popsal dále Řepa, který navštívil i hnízdiště orla mořského v širším okolí Chodové Plané. "Zdá se, že již sedí na snůšce," konstatoval závěrem.
Pavel Řepa připravuje na druhou půlku dubna přednášku na téma: Lyska černá pták (ne)obyčejný. Podrobnosti přineseme v některém z následujících vydání.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.