Přihlásit

Travič rozšiřuje teritorium (Litoměřický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Další tři oběti má na svědomí karbofuran

Litoměřicko
Libochovice, Třebenice, Vrbičany - z těchto míst jsou hlášeny další případy otrávených zvířat. Zabíjet měl znovu karbofuran. Oblast působnosti traviče se rozšiřuje.
"V neděli k nám přinesli nového pacienta. Pejsek z Vrbičan měl silnou otravu. Dopravili nám jej celkem rychle, asi za hodinu. Do té doby na něm vlivem jedu uhynuly všechny blechy. Příznaky nasvědčovaly tomu, že otravu měl na svědomí karbofuran," sdělil veterinární lékař Marek Káninský. Osmikilový kříženec otravu přežil. Otrava však způsobila ochrnutí.
Další případy otrav jsou hlášené z Libochovic - také tam trávil karbofuran, a to kočku i psa. Oba případy z minulého týdne se podařilo zachránit. Kdo za otravami stojí, však stále není jisté. "Je zvláštní, že jed je u všech případů shodný. Najednou však nejde o jedno místo výskytu otrav, jako tomu bylo loni. Domnívám se, že se tak travič může maskovat," zvažoval Káninský. Otravy karbofuranem mohou mít podle jeho slov na svědomí myslivci. Otrávených zvířat totiž přibývá právě v období, kdy likvidují škodnou - od konce února do začátku dubna. "Zvěř v této době těžko shání potravu. Proto je větší pravděpodobnost, že pozře návnadu s otravou," dodal veterinář. I přes četnost otrav, které zaznamenal i veterinární lékař Petr Petráš v Lovosicích, nepřijala doposud žádné oznámení Policie ČR. "Nikdo se na nás s takovým oznámením neobrátil. Je znovu potřeba upozornit, že dokud nám nikdo takový čin neoznámí, nelze zahájit žádné vyšetřování," informovala tisková mluvčí litoměřické policie Pavla Kofrová. "Problém je, že dopadení traviče není vůbec jednoduché. Vždy záleží na důkazech a na tom, zda se vám podaří chytit někoho přímo při činu," zhodnotila místopředsedkyně Ligy na ochranu zvířat ČR Dagmar Kubištová. V tomto případě by byla věc posuzována jako týrání zvířat. "Díky novele trestního zákona hrozí pachateli za tento čin trest odnětí svobody do výše až pěti let," dodala inspektorka Ligy Zuzana Semelová. Ve hře je však také další trestní sazba, a to za držení a přechovávání omamných a psychotropních látek a jedů. Zde hrozí odnětí svobody až na osm let.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.