Přihlásit

Staré dýmky vyprávějí lovecké příběhy (5+2 dny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nekuřák Radek Pešek je majitelem unikátní sbírky dýmek. Poprvé ji představil na výstavě v Uničově.
Když před patnácti lety navštívil Radek Pešek zámek Jánský Vrch, učarovala mu expozice porcelánových dýmek s mysliveckými a loveckými motivy.
"Zjistil jsem, že jsou na nich zachycená různá myslivecká témata. Vidíte obrázky znázorňující celý příběh lovu od začátku až do konce, chování zvěře, myslivce, pytláctví i milostné motivy. Mám rád také staré obrazy a některé z nich jsou namalované nebo vyryté na dýmkách, což mě zaujalo. Tenkrát jsem si první tři koupil," popisuje začátek své sběratelské vášně třiapadesátiletý muž.

Německé manufaktury
Postupně svoji sbírku rozšiřoval, nakupoval na burzách i přes internet od lidí z České republiky, Rakouska a především z Německa. "Hodně jich pochází z německých manufaktur. V bavorské části Německa patří myslivost k folkloru a je tam i řada sběratelů. Prodejci vědí, že je o tyto dýmky zájem, proto se těžko shánějí a jejich cena je poměrně vysoká," připomíná Radek Pešek.
Nejprve shromažďoval jen porcelánky, později k nim přidal i dřevěné vyřezávané dýmky. Teď jeho sbírka čítá okolo 250 kusů z období od roku 1820 do konce první světové války.
"V té době byly fajfky hodně rozšířené a měly vysokou uměleckou hodnotu. Odráží se v nich vývoj řemesla i výtvarné projevy doby, ve které vznikly. Obdivuji úžasnou řemeslnou práci a propracované detaily.
Modernější kousky už mě nezajímají, výrobci s ničím novým nepřišli, opakují se stejné motivy a témata," vysvětluje.

Bohyně Diana
Mezi nejvzácnější kousky ve sbírce patří dřevěná dýmka z období kolem roku 1850, kde autor do nejmenších detailů v řezbě zachytil loveckou scénu s bohyní Dianou, jelenem a psem.
Sběratel ji koupil od muže, kterému zůstala po dědečkovi krabice s dýmkami.
Jakmile získá novou dýmku, svěří ji do rukou restaurátorů nebo ji sám vyčistí.
"Některé kousky bývají hodně zašpiněné. Koupil jsem třeba nádhernou starou dýmku z 19. století s hlavou jelena. Potom jsem ji vyčistil a ukázal se fantastický lovecký výjev," říká Pešek a dodává, že také u dýmek se objevují repliky. "Když jsem začínal a ještě jsem neměl tolik informací, taky se mi stalo, že jsem naletěl."
Přestože sbírá dýmky, sám je nekuřák. "Ani kamarádům bych svoje fajfky nepůjčil, aby je vyzkoušeli. Jsou to drahé a staré věci, nikdy nevíte, co to po zapálení se dřevem udělá," říká s úsměvem Radek Pešek.
K jeho dalším zálibám patří také sbírání historického nábytku, loveckých zbraní a je také majitelem řady mysliveckých trofejí.
K myslivosti tíhl už od mládí. "Naši předci byli lesáci, otec byl myslivec a já jsem tomu také propadl. Pro mě je nejhezčí dovolená, když vyrazíme s dobrou partou kamarádů na loveckou chatu v Jeseníkách. V lese je ticho, klid, nikdo tam nechodí. Vždycky tam načerpám energii na celý rok," vysvětluje Pešek.

První výstava
Svoje porcelánové a dřevěné historické dýmky měl zatím většinou uložené doma v krabicích, teď je poprvé ukáže veřejnosti na výstavě v Městské galerii v Uničově. A počítá s tím, že i v budoucnu bude sbírku dál rozšiřovat.
"Mám rád hezké věci. Někomu udělá radost, když si může koupit nové auto a mě potěší každá nová dýmka, kterou získám," dodává sběratel.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.