Přihlásit

Toužíte po životě na zámku? Sen si můžete splnit v Hlavenci (5+2 dny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bývalý lovecký zámeček v Hlavenci je dlouhodobě na prodej. Historie jeho využívání je vskutku pestrá.

HLAVENEC
Po všem, čím si zámeček prošel ve druhé polovině 20. století, kdy sloužil jako domov důchodců, či v něm našla azyl školská zařízení, která jeho stavu nijak zvlášť neprospěla, jej v roce 1999 koupil soukromý majitel Jan Mysliveček. Ten plánoval provést jeho kompletní rekonstrukci.
"Původně tam chtěl mít něco jako školicí centrum s ubytováním a vlastním bydlením v podkroví, nakonec od tohoto záměru ustoupil," sdělil Myslivečkův rodinný přítel Petr Svoboda, jenž se na přípravě projektu podílel. Mysliveček podle Svobody zjistil, že by si na sebe centrum nevydělalo, a zámeček se rozhodl prodat.

Zájemci se zatím nehrnou
Ke koupi je budova již tři roky. Zájemce ale nenašla a Mysliveček mezitím tragicky zahynul. Stihl ale udělat to nejdůležitější - rekonstrukci krovů a podkroví. Na nového majitele si zámeček za 13 milionů musí počkat. Historie sídla je přitom velmi pestrá. V první polovině 16. století byl nad obcí Hlavenec zřízen dům pro sídlo lesní a lovčí správy brandýského panství. Jako sídlo fořtmistrů budova fungovala až do roku 1582, kdy císař Rudolf II. nechal myslivnu velkoryse přebudovat na lovecký zámeček.
Po císařově smrti ale přestal být objekt využíván a nastoupil na cestu neustálých změn, kterými je provázen dodnes a jako sídlo šlechty již nikdy nesloužil.

Šlechtu vystřídal dělný lid
Zámeček Rudolfa II., později nazývaný Hubertus, byl postupně sýpkou, hájovnou špýcharem, hotelem, dělnickou školou, vojenským objektem, domovem důchodců a internátem. U žádného využití ale nevydržel nijak zvlášť dlouho, jako by měl na sobě vypálený cejch.

***

Stručná historie hlaveneckého zámečku v datech
1547 - dům fořtmistra
1582 - přestavěno na lovecký zámeček
1638 - zámeček je neobydlený a chátrá
1725 - zámeček přestavěn na sýpku
1882 - sýpka přestavěna na hájovnu
1934 - vznikl hotel Hubertus
1949 - znárodnění hotelu, využití pro ideologická školení
1950 - dělnická škola pro dřevoprůmysl
1953 - vojenský útvar vnitřní policie (Motorlet)
1956 - domov důchodců pro cca 50 osob
1963 - internát zemědělské školy
1969 - internát hospodyňské školy
1975 - internát Střední průmyslové školy Mladá Boleslav
1999 - soukromý majitel

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.