Přihlásit

Příchod jara do našeho kraje (Chebský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zima už pomalu slábne, sníh pod palbou paprsků slunce mizí a do našeho kraje se pozvolna blíží jaro. To, že se něco začíná dít, už naplno po ránu svým zpěvem ohlašují kosi černí, kteří co nevidět začnou v polovině března hnízdit, samec se samicí společně postaví hnízdo v koruně stromu, pak samička snese snůšku, kterou vysedí, a pak už je oba čeká starost o mláďata. Hrdličky zahradní již začínají v korunách smrků houkat a vyznačovat si tak svoje teritorium. První nesmělý zpěv již zkoušejí i samečci pěnkavy obecné. Špačci společně s kvíčalami horečně pobíhají po roztátých pastvinách a shánějí potravu, které je zatím poskrovnu, ale s přibývajícím časem se to bude jenom zlepšovat. První skřivani polní již k nám také dorazili, a jak pranostika praví: "Na Hromnice musí skřivan vrznout, i kdyby měl zmrznout". Skřivan patří k několika druhům ptáků, jejichž biotopem jsou pole a louky (mj. čejka chocholatá, chřástal polní, křepelka polní, koroptev polní). Tento typ krajiny, na který jsou tyto druhy vázané, je postupně ukrajován a na úbytku početnosti se také podepisuje lov v době podzimního i jarního tahu (Itálie, Španělsko, Francie). V jarním období se zase zpět ze zimovišť k nám vracejí tažní ptáci a pro ty, kteří by se chtěli zapojit do sledování příletů vybraných pěti druhů (čáp bílý, vlaštovka obecná, kukačka obecná, rorýs obecný, vlha pestrá), název této kampaně je Springalive.net (Jaro ožívá).
Celá Evropa zde zadává svá pozorování o příletu druhů na hnízdiště. Do pozorování se může zapojit každý, jednotlivci i školy. Vloňském roce se ČR umístila na velmi pěkném 6. místě. Dozvíte se zajímavosti, jak jaro postupuje Evropou, kde všude už dané ptačí druhy byly pozorovány, a samozřejmostí je povídání o jednotlivých druzích. Tak neváhejte a zapojte se do projektu Jaro ožívá.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.