Přihlásit

Začalo jaro. Rodí se malí zajíčci (Benešovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha
Začalo jaro. Rodí se malí zajíčci. Velmi mnoho se jich rodí ve městech, na trávě či sněhu přímo mezi paneláky. Lehce se stane, že je naleznou a seberou lidé či jejich psi. Tím je velmi pravděpodobně odsoudí k smrti. Prvního takového zajíčka přijala Pražská zvířecí záchranka v pátek 8. března.
Malého zajíčka, který byl starý pár dní, přinesl své majitelce pes z pole v pražské Libuši. Paní správně zavolala na číslo 774 155 155 Pražské zvířecí záchranky, kterou provozuje Český svaz ochránců přírody (ČSOP). Zajíček je nyní umístěn v Záchranné stanici hlavního města Prahy v Jinonicích, kde se ho místní odborníci pokusí zachránit.
Ačkoli ho pes nijak nezranil, bude to vzhledem k jeho věku velmi obtížné. Jen za loňský rok přijali ochránci přírody v Praze 52 malých zajíčků. Z tohoto počtu se však zpět do přírody dostalo pouze 19 dospělých zajíců. 5 jich bylo umístěno v oboře a 28 jich umělý odchov nepřežilo.
Libušský zajíček má tedy pravděpodobnost, že se vrátí do přírody, jen zhruba třetinovou. Nejčastějším důvodem příjmu malých mláďat zajíce polního je lidská neznalost a snaha pomoci tam, kde to není potřeba. Lidé se při nálezu malých zajíčků domnívají, že jsou opuštění a potřebují pomoc. Nepotřebují! Zaječice zanechávají svá mláďata osamotě a vracejí se k nim pouze, aby je nakojily, což navíc činí pouze jednou či dvakrát za den.
Mláďata tráví většinu času v naprosté samotě. Chrání je jejich zbarvení a nelze je vypátrat ani po čichu. Mláďata, která jsou přitisknutá k zemi, nepískají, neběhají, nejsou opuštěná! V městském prostředí, zahlceném lidskými i psími vůněmi dokonce ani neplatí to, co v divoké přírodě. Totiž, že pokud se člověk či pes zajíčka dotkne, matka už ho zpátky kvůli pachu nepřijme. Proto, i když vám zajíčka přinese dítě nebo pes, pokud víte, kde přibližně (+/­ 20 m) ho nalezli, okamžitě ho tam vraťte! Pouze zajíčci viditelně zranění nebo zmateně pištící a pobíhající patří do záchranné stanice.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.