Přihlásit

Začíná čas vyvěšování budek (Benešovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vlašim
Výhodou sýkorníků s malým vstupním otvorem je, že tyto budky nemohou osídlit větší sýkory a nevzniká tak o ně konkurenční boj.
"Pro větší sýkory, koňadru či babku jsou určeny sýkorníky s větším otvorem a zahnízdí v nich třeba i rehek, vrabec nebo brhlík," řekl pracovník Podblanického ekocentra Jakub Hromas s tím, že vyvěsit je možné také špačkovník, speciální budku pro lejsky nebo polobudku zvanou rehkovník. Ta má místo kulatého vletového otvoru částečně otevřenou přední stěnu.
Podle ochranářů je třeba mít na paměti, že není třeba celou zahradu přeplnit budkami, stačí jich jen pár, protože řada ptáků má teritoriální chování a budou své sousedy vyhánět.
"Budku vyvěsíme dva až čtyři metry nad zemí tak, aby se do ní nemohla dostat kočka, kuna nebo jiný predátor," poradil Jakub Hromasa dodal, že je i pravidelná kontrola a údržba budek, včetně odstraňování starých hnízd po sezóně.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.