Přihlásit

Vábiči poprvé soutěžili ve Šluknově (Litoměřický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Po třech ročnících v Praze vyrazila mezinárodní soutěž mimo metropoli, do Šluknova přijela stovka soutěžících

Šluknov
Stovka studentů středních a vysokých lesnických škol z Čech a Slovenska se v sobotu utkala v podkroví šluknovského zámku na soutěži mysliveckých trubačů a vábičů zvěře. Soutěžilo se v pěti kategoriích, v porotě zasedl trojnásobný mistr Evropy ve vábení jelenů Jan Brtník, bývalý student šluknovské lesnické školy.
"Zvuk vábiče vzniká v krku, u trubače na rtech. Trubači používají hudební nástroj, vábiči většinou roh, mušli nebo plastový zesilovač," vysvětlil děkan pořadatelské lesnické a dřevařské fakulty České zemědělské univerzity Marek Turčáni rozdíl mezi troubením a vábením. Soutěž letos vstoupila do svého čtvrtého ročníku.
"Minulé tři ročníky se konaly v Praze. Chtěl jsem, aby se to konalo mimo Prahu, v regionu, kde taková soutěž ještě nebyla. Spojili jsme se s více regiony a nakonec jsme vybrali Šluknov, byla tu hodně dobrá odezva," řekl Turčáni. Soutěž se konala ve spolupráci s místní střední lesnickou školou. Ta se věnuje lesnictví již více než 160 let.
"Měli jsme obavu, jestli do Šluknova lidé vůbec dojedou, ale máme velice slušnou účast," podotkl.
Myslivečtí trubači jsou nedílnou součástí mysliveckých zvyků a tradic a umění přivábit jelena v době říje patřilo vždy k dovednostem myslivce - jelenáře.
Nejčastěji je možné potkat trubače na honech. Vystupují ale také například v pražském Rudolfinu na již tradičním koncertě České myslivecké Vánoce, kde pravidelně hraje na osmdesát trubačů včetně studentů lesnických škol.
"Význam akce je v tom, že dáváme dohromady studenty, kteří troubí nebo se věnují této myslivecké muzice. Snažíme se, aby se mohli srovnávat, navázat kontakty," řekl Turčáni. Vábení jelenů a troubení podle něj patří k mysliveckým tradicím.
"U nás na fakultě máme asi dvacet lidí, kteří se věnují troubení, na každé lesnické škole je takový kroužek," dodal. Soutěž ve vábení jelenů se konala v podkroví šluknovského zámku, trubači soutěžili v domě kultury.
V dalším ročníku bude soutěž pravděpodobně putovat, pořadatelé uvažují o některém dalším regionu.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.