Přihlásit

V bažinách Everglades vybili lovci desítky krajt (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na západní pobřeží slunného poloostrova přijelo k chráněným bažinám Everglades 1500 lovců z celých USA i Kanady s jediným cílem: při státem sponzorovaném honu pozabíjet co nejvíce krajt tmavých (Python molurus bivittatus). Za oběť jich nakonec padlo 68.
"Je pravda, že se krajty v Everglades hodně rozmnožily. Má to na svědomí hurikán Andrew v roce 1992, který zničil terárium výzkumného střediska právě v těchto bažinách. Utekly z něho desítky mláďat převážně krajt hnědých (Liasis fuscus) dovezených z Asie," říká mi lovec David Leibman.
Ještě větší jsou ale krajty tmavé, kterých jsou v bažinách údajně desítky tisíc a ohrožují ekosystém.
Leibman však s "hony" tvrdě nesouhlasí.
"Je to masakr!
Absolutně šílená akce. Předvádějí se tu stovky lovců s mačetami a puškami. Střílí do hadů a hrají si na hrdiny!" uvedl.
Nejdelší letos ulovená krajta měla 4,34 metru a lovci vynesla prémii tisíc dolarů (19 tisíc korun). Na rozdíl od zabíjení Leibman propaguje jejich odchycení a vypuštění tam, kde mohou bez problému žít. Sám v okolí vyrůstal, aligátoři se stali součástí jeho života a to, že mezi nimi plavou i krajty, v podstatě nikomu nevadilo.
Na rozdíl od aligátorů však krajty mnoho místních odmítá. Podle nich to jsou přistěhovalci, nepatří sem, požírají všechno živé, zajíce, srnky, zaběhnuté kočky nebo psy. Podle Leibmana z toho vznikla fáma a přidala se i média, která věc ještě víc nafoukla. Krajta přitom na rozdíl od aligátora na člověka nikdy nezaútočila. Jsou sotva k zahlédnutí.
Zběsilý hon v Everglades trval celý měsíc až do 10. února. Ochránci zvířat si rvou vlasy. Otázkou zůstává, kam by je bylo možné odvézt, a v neposlední řadě i fakt, kdo by tak složitou i nákladnou operaci financoval.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.