Přihlásit

Kočka domácí ohrožuje volně žijící zvířata (TV Barrandov)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jiří CHUM, moderátor

Víte jaké zvíře je nejnebezpečnějším predátorem ve slovenských lesích? Možná vás to překvapí, ale je to kočka domácí. Ta prý ohrožuje volně žijící zvířata a proto se teď na Slovensku mluví i o tom, že by měl být povolen její odstřel.

redaktorka

Kuny, lasičky, norci, lišky a vzácné dravé ptáky a jejich populaci ve slovenských lesích prý vážně ohrožuje právě tento predátor, známý jako kočka domácí.

Martin FECKO, poslanec

O co je kočka důležitější, než nějaký zajíček.

redaktorka

Kočky a psi, které se pohybovali mimo lidské obydlí bylo možné střílet už i v minulosti. Silné lobby občanských sdružení ale poslance přesvědčily a takto před rokem schválili zákona na jejich ochranu. Psy řádně označené obojkem, anebo popruhy, které nejsou od svého majitele vzdálené na víc než na padesát metrů už myslivec beztrestně zastřelit nemůže. Kočky získaly úplnou ochranu, ale jestli zákon projde, bude jejich volný pohyb v přírodě opět trestaný smrtí.

Martin FECKO, poslanec

Kočku v lesním prostředí nahrazuje kočka divoká. To znamená, tam už své místo má.

redaktorka

Ano, kočka je predátor, ale málokdy si troufne na něco většího, než je obyčejná myš, nebo potkan. Když v jejích drápech skončí některé z těchto zvířat, musí jít o nemocného jedince.

Petra ADAMCOVÁ, občanské sdružení Mačky SOS

Neumím si představit, která kočka by šla do konfliktu například s dospělou kunou, nebo lasičkou, protože jsou to také predátoři.

Viera BŘEZINOVÁ, občanské sdružení Sloboda zvierat

Bylo by dobré se zamyslet na tím, jestli Slovenská republika nemá přemnožené myslivce.

redaktorka

Ti se ale od  novely distancovali.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.