Přihlásit

Přemnožili se ochránci (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tímto článkem bych chtěl upozornit na ochránce přírody, kteří si obdiv a potlesk veřejnosti nezaslouží. Ve jménu ochrany živočichů páchají obrovské škody a svým jednáním za naše peníze souhlasí a napomáhají s vybíjením ryb dravým ptákem kormoránem velkým.

Dovoluji si vás touto cestou informovat o stavu řeky Berounky z Plzně do Chrástu ohledně počtu rybí populace. Vlivem špatného hospodaření a přístupu našich zákonodárců, kteří jsou záměrně a mylně informováni zaslepenými ochránci přírody, došlo k přemnožení kormorána velkého a úplnému vydrancování této části řeky, která by se již několik let mohla jmenovat Bezrybka. V případě, že nemají kormoráni dostatek ryb v místě svého zimoviště, bez problémů si zaletí za potravou jinam a to i dost daleko. Velké problémy s kormorány jsou na celém území České republiky, přesto se takzvaným ochráncům přírody daří zablokovat téměř veškerá účinná opatření k regulaci těchto masožravých strojů. Dnes je jisté, že se přemnožili nejenom kormoráni, ale hlavně jejich nemyslící ochránci. Bylo by určitě správné, kdyby museli ochránci platit potravu kormoránů pěkně ze svého, jako jsou rybáři opakovaně nuceni kupovat a vysazovat ryby ze svých příspěvků.

Krajský úřad Plzeňského kraje provedl nedávno kontrolu stavu ryb na řece Berounce a výsledek je ten,že nic, prostě žádné ryby tam nejsou.

Při známé věci, že kormorán sežere 0,5 kg živých ryb denně, si lze snadno spočítat, že kolonie těchto ptáků v počtu asi dvou tisíc u Bukovce sežere denně nejméně jednu tunu ryb, a to nepočítám ty ryby, které pojdou vlivem poranění od kormoránů. Pokud je pravdivé tvrzení našich ochránců, že při leknutí kormorán všechno, co sežral, vyzvrátí, a jde tedy lovit znovu, musí být toto množství ještě daleko větší. Já tomuto tvrzení nevěřím, myslím si, že bylo vymyšlené účelově nějakým ochráncem, aby se rybáři báli ptáky vyhánět a plašit. Veškerá opatření, která byla přijata, nevedou vůbec k ničemu, a ta nová jsou, jak je u nás zvykem, nastavena tak, že jsou opět k ničemu.

Jak se asi žije rybám v každodenním stresu v boji o život? Jestliže má stres škodlivý vliv na kvalitu masa u prasat, kuřat a dalších zvířat, tak je to u ryb také tak. Stresované nezdravé ryby dostávají na stůl i ti, co je kupují v obchodech, a to z důvodu toho, že kormoráni řádí všude, tedy i na chovných rybnících.

Nevím, co bychom dnes dali za to, kdyby se v řece Bezrybce dali chytit alespoň cejni, plotice a další plevelné ryby. Tak strašně vyvražděné naše vody ještě nikdy nebyly. Spisovatel Ota Pavel, který ve svých knihách píše o kráse a bohatosti řeky Berounky, by se divil, dnes by si v ní sice mohl umýt nohy, ale ryby by žádné nenachytal. Teď je mně jasné, proč se ryby našich vod začaly objevovat v zoologických zahradách a chovají je tam jako něco exotického.

V zoo se asi začínají připravovat na dobu, kdy v našich vydrancovaných vodách nebude vůbec nic a naše děti se budou ptát, co je to za živočichy. A možná začnou ochránci přírody chránit ryby a pro změnu nechají vymlátit kormorány. Kompenzace za škody způsobené kormorány nebudou od 1. 4. 2013 vypláceny už ani provozovatelům ryb. Českému rybářskému svazu tyto škody stát neplatil nikdy, a tak mu zbývají jen ty vyvražděné vody.

Myslivců, kteří budou smět od 1. 4. 2013 střílet kormorány, není mnoho, patrony jsou drahé, podmínky lovu přísné, a pták jako takový úplně k ničemu, snad ho jedině vycpat. Nově prý budou platit rybářům škody způsobené kormorány myslivci a tak už vidím ty letité soudní spory.

To bude paráda, zase budeme všem k smíchu. Na ministerstvu a na dalších našich neschopných úřadech by se měli zamyslet nad tím, zda by nebylo lepší nechat odstřel kormoránů zorganizovat rybářské svazy třeba tím, že by si tito mohli najímat oprávněné lovce, kteří by vystříleli ne 20% kormoránů, jak jak je nově povoleno, ale 80% a tento stav udržovat i do budoucna.

Tento pták do naší země nepatří, nikdy tady nežil ani nezimoval,pouze protahoval. Při počtu asi 30 000 kusů, kteří zimují na našem území si snadno spočítáte, kolik tun ryb sežerou. Do nové rybářské sezony chci popřát všem rybářům stále uznávanějším rčením: Mrtvý kormorán, dobrý kormorán.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.