Přihlásit

Dochází seno a nehraje se fotbal (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přívaly sněhu komplikují život zemědělcům, myslivcům i fotbalistům. Zvěř je vyčerpaná

Valašsko
Zemědělci, myslivci, ornitologové, silničáři, motoristé, fotbalisté, železničáři, kasteláni.
Ti všichni mají důvod mít hlavu v dlaních. Kvůli nečekanému přívalu sněhu, který jim zkomplikoval život.
Například zemědělci. Ti nemohou vysévat jarní plodiny. Ječmen, pšenice, kukuřice tak nadále zůstávají v pytlích. Kdy zapustí kořeny v hlíně, nedokáže nikdo předpovědět.
"Příroda nám letos nepřeje. Sice je předčasné mluvit o ztrátách, ale fakt je, že jařiny už měly být na polích," řekl předseda valašské agrární komory Josef Radílek. Problémy mají také někteří chovatelé skotu a dobytka. "Docházejí jim zásoby sena. Pokud se počasí umoudří, zvládnou to. Horší bude, když bude sněžit dál," pokrčil rameny Radílek.

Hrozí úhyny
Nekonečná zima komplikuje práci i myslivcům. "Touhle dobou už bylo v lesích pevně ukotvené jaro. Dělali jsme jiné práce, zvěř už nebyla odkázána na krmelce," poznamenal předseda vsetínského mysliveckého sdružení Michal Zubíček.
Zvěř je vyčerpaná a hrozí vysoké úhyny. Navíc mají nimrodi poslední pytle s jadrným krmením, ovsem a senem.

Krmte ptáky
"Zvířata jsou apatická a psychicky vyčerpaná. Jsou na tom podobně jako lidé. Mají něco, čemu my říkáme syndrom vyhoření. Celý prodloužený víkend jsme proto jezdili traktory po lesích a prohrnovali jim chodníčky, aby se zvěř aspoň dostala pohodlně ke krmelcům," vylíčil Zubíček.
Úhyny hrozí také ptákům, kteří jsou kvůli sněhu odříznuti od potravy. "Blíží se doba hnízdění a zakládání rodin, takže opeřenci potřebují jídlo více než jindy. Vídávám v těchto dnech kolem jednoho krmítka i patnáct ptáků," vylíčil ochránce přírody Milan Orálek.
Lidé by měli ptáky přikrmovat. "Chtěl bych na ně apelovat, opravdu je to hodně důležité. Bez jídla, které si sami nenajdou, nepřežijí," upozornil Orálek.
Sníh ale komplikuje život i lidem. Například fotbalisté museli odsunout začátek jarních soutěží. Původně o týden. Nyní určitě o dva. Amožná i o tři.
"Nicméně i kdyby se ještě čtrnáctého nehrálo, pořád máme volné termíny. Co se dá dělat, musíme to nahustit," povzdechl si předseda vsetínského okresního fotbalového svazu Pavel Březík.

Sníh poničil stromy v zámeckém parku
A protože současné počasí láká spíše k zimním sportům, nedělá sníh radost ani kastelánům. "Počasí má vliv na návštěvnost zámku v Lešné už proto, že k němu patří nádherný park, který je pro lidi atraktivní," vysvětlil zástupce ředitele Muzea regionu Valašsko Jiří Trezner.
Navíc sníh poškodil v okolí zámku několik vzácných dřevin.
"Deset stromů je polámaných, čtyři jsou spadlé a osm tisů je poničených. Musela jsem park pro veřejnost uzavřít. Jestli bude dál sněžit, škody se znásobí. Dost se toho obávám," povzdychla si kastelánka zámku v Lešné Alena Lysá.
Zima si navíc ukrojí víc peněz než obvykle, protože se zámek musí vytápět i v následujících "jarních" dnech.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.