Přihlásit

Dlouhá zima vadí myslivcům i včelařům (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Žďársko
Letošní dlouhá zima je už hodně lidem nepříjemná. Její konec si přejí zemědělci, myslivci, rybáři i včelaři. A také domácnosti, které vydají více peněz za topení. "Uhlí už nám dochází, ale objednávat další už teď nechci, s tím jsem nepočítal, potřebuji teď peníze na výměnu oken. Tak doufám, že konec zimy snad přijde už po víkendu, " řekl Karel Vostrý ze Žďáru nad Sázavou.
Zima se prodraží i myslivcům, kteří musejí zvěř v lesích déle přikrmovat. Vydají víc peněz za krmivo i za pohonné hmoty, protože k lesu musí pytle s krmením dopravit. "Obvykle krmíme šest měsíců, teď už sedm. Myslivci to mají spočítané dopředu, a kdo si neudělal nějakou zásobu krmiva, už je na dně. Naštěstí není vysoký sníh, takže zvěř si může nějakou potravu vyhrabat a především neztrácí tolik cenné energie, jako kdyby se musela brodit sněhem," vyjádřil se předseda Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou Oldřich Sedlář.

Zmrzlá vejce
Myslivci se však obávají i ztrát na mladých zvířatech. "Mláďata už mají zajíci i divoká prasata, a pokud by měla zima ještě nějakou dobu trvat, dá se čekat větší úhyn. Letošní dlouhou zimu už odnesly kachny, které teď kladou vejce, a ta jim pak zmrznou. Nakladou sice další snůšky, ale později. Vyvedení kachňat tedy bude opožděno a do podzimu ptáci nestačí dostatečně vyspět, s čímž je pak spojen jejich vyšší podzimní úhyn," vysvětlil Sedlář.
Dlouhá zima může uškodit i rybám, například kvůli nedostatečně okysličené vodě v rybnících. "Tohle jsme my naštěstí letos řešit nemuseli, protože bylo několik výrazných oblev, kdy led roztál. Teď je ale potřeba teplo, aby se ryby dostaly k potravě a začaly růst," uvedl vedoucí úseku rybářství a zemědělství žďárské společnosti Kinský.
S problémy si budou muset poradit i včelaři, protože dlouhou zimou vyčerpaným včelstvům hrozí úhyny. "Pokud jsou včely dostatečně nakrmenya mají ještě zásoby, snad to tak hrozné nebude. Horší bude zpožděný vývoj nových včelstev. Včely už vychovávají mladé generace a pro jejich výživu potřebují pyl, který teď nemají," uvedl včelař Jiří Zavřel z Radešínské Svratky.
"Aktuální situaci budeme moci posoudit až tak za dva týdny, dříve asi ne. Až se konečně zlepší počasí, pak uvidíme, jaké budou kvůli letošní dlouhé zimě ztráty," dodal včelař Zavřel.
Kvůli mrazům a častému sněžení dosud nebylo možné začít jarní prořezávku stromů a další údržbu zeleně. Méně se prodávají i první jarní květiny. "Například lidé obvykle chtějí mít ještě před Velikonocemi upraveny a osázeny hroby na hřbitovech, takže nakupují třeba macešky. Letos ne, protože země byla zmrzlá a nic se do ní sázet nedalo," poznamenala Magda Lebišová ze žďárského Rozkvetlého domova.
Radost ze zimy naopak ještě mají vlekaři na Žďársku. Někde se lyžovalo i o Velikonocích a bude se i tento víkend. I když je pravda, že zájem lyžařů už opadá, zůstávají jen ti nejvytrvalejší.
"Už jezdí opravdu jenom skalní nadšenci, hlavně na sezonní permanentky. Tenhle víkend ještě pojedeme, ale příští týden už s největší pravděpodobností ne, aktuální informace budou na webu," prohlásil Jiří Pálka z velkomeziříčského Ski klubu, který provozuje sjezdovku na Fajtově kopci.
Provoz zřejmě po víkendu skončí i v lyžařském areálu na novoměstském Harusově kopci.
"Podmínky jsou sice pro lyžování velice příznivé, ale zájem návštěvníků už ne," vyjádřil se správce novoměstského lyžařského areálu Karel Klapač.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.