Přihlásit

Myslivci: Počasím trpí zajíci (Vyškovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivci z Vyškovska hodnotí uplynulou sezonu jako dobrou hlavně kvůli vysokému odlovu divokých prasat. Té letošní se ale trochu bojí kvůli dlouhotrvající zimě.

Myslivcům na Vyškovsku právě začala nová sezona, už teď ji však vyhlížejí s obavami. Dlouhá zima a země pokrytá sněhem i v dubnu totiž zvěři škodí. Zřejmě tak ubyde například zajíců, kterých je už teď dlouhodobě velmi málo.
Problémů je však podle nimrodů víc. "Zvířata už nemáme v podstatě čím krmit, zbylo jen seno. Loňská úroda byla špatná, a když nakoupíte třicet tun obilí, je to, jako byste nekoupili skoro nic. A peněz je málo. Na polích zůstala jen shnilá řepa. Spárkatá zvěř, která po ní jde, z toho pak má střevní potíže a může se i otrávit," upozornil na problematickou situaci vyškovský myslivecký hospodář Radoslav Kotík.
Dlouho očekávané jaro vyhlíží také předseda nesovického mysliveckého sdružení Pláňava Luděk Machálek. "Dlouhá zima nás trochu zaskočila, i když teď už máme krmení zajištěné. Co je ale pro nás velký problém, jsou malí zajíčci, kteří už se začali rodit v březnu. Jenže počasí jim vůbec není nakloněné, a tak se dá předpokládat, že letos bude zajíců ještě méně než v minulých letech," postěžoval si Machálek.

Káňat je hodně
Zajíci jsou navíc oblíbenou lovnou zvěří káňat. "Kromě nich loví i bažanty, a to nás také trápí. Káňat je moc, jenže jsou chráněná, a tak jejich počet nemůžeme redukovat. Odlovy drobné zvěře tak klesají," vysvětlil Machálek.
Podle Kotíka navíc drobná zvěř umírá i kvůli člověku. "Problém jsou to například neoplocené dálnice. Když pojedete z Vyškova na Kroměříž, denně narazíte na přejetého zajíce. Za rok to tak může být přes 360 kusů, což není zrovna málo. Dalším problémem jsou zemědělci, kteří na jaře vyrazí do polí, a spousta zvířat zahyne pod koly strojů," povzdechl si myslivecký hospodář.
Na katastrofální stavy zajíců si stěžuje i předseda bučovických myslivců Antonín Greňo. "Jsme polní honitba, ale zajíce vůbec nestřílíme, není totiž co. A nedá se předpokládat, že by se to letos zlepšilo," podotkl Greňo.
Zaznamenali však i pozitivnější zprávy. "Na druhou stranu, pokud jde o bažanty, rok 2012 byl docela dobrý, protože na jaře vyšlo pěkné počasí zrovna v době, kdy slepice seděly na vejcích. Letos to asi bude horší. Černou zvěř jsme stříleli velice málo, právě proto, že jsme polní honitba, a divočáci se většinou drželi v lesích," řekl Greňo.
Jinde v regionu si ovšem na počet odlovených divokých prasat stěžovat nemůžou, spíš naopak. "Prasata jsou dlouhodobě přemnožená. Zastřílel si snad každý. Jak na polích, tak i v honitbách. A nemuselo to být jen při honech," připomněl vyškovský hospodář Kotík.
Podle návštěvnosti honů je prý však vidět, že zvěře na Vyškovsku moc není. "Sezonu bych tak v okolí Vyškova zhodnotil jako podprůměrnou. Ani na Ivanovicku to nebyla žádná sláva. Myslivci z Ivanovic a Chvalkovic odvolávali hony na zajíce. Lepší to bylo na Bučovicku, u Kozlan, Kojátek a pak dál na Bučovice, kde nepatrně přibylo bažantů, ale zajíce tam také nestřílejí," zhodnotil Kotík.
To potvrdil i Machálek z Nesovic. "Bažantů je o něco víc, ovšem zvedl se hlavně odlov divočáků. Lovili se navíc mnohem snadněji než loni, kdy se k posedům skoro nepřibližovali. Nárůst byl značný, a to nejen v naší honitbě, ale také u sousedů," dodal Machálek. Vysoký počet ulovených prasat podle Pavla Smejkala z vyškovského odboru životního prostředí způsobil fakt, že divočáci méně využívali přirozené zdroje potravy. "Navýšení lovu je možné přisoudit zvýšené úspěšnosti lovu pomocí vnadění a také větší slovitelnosti na společných loveckých akcích," podotkl už před časem Smejkal. Předloni měli divočáci bohatý zdroj potravy daný nadúrodou žaludů a bukvic, a tak se drželi v lesích. Trvale nízký odlov zajíců je podle odborníků daný nepříznivým vlivem člověka. Letos se jich například na Slavkovsku ulovilo ani ne tisíc. "Ještě před třemi, čtyřmi lety se přitom lovilo kolem osmnácti set až dvou tisíc zajíců. Příčin je víc, ale zásadní je rozšiřování ploch s kukuřicí a řepkou, které neumožňují drobné zvěři úkryt před predátory," myslí si Jaromír Kamínek ze slavkovského odboru životního prostředí.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.