Přihlásit

Myslivost na dětských obrázcích (Moravskoslezský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nedílnou součástí práce myslivců je to, že vychovávají k myslivosti a lásce k přírodě další generace. A jdou na to třeba i přes malování

Ostrava
Myslivci se kromě péče o zvěř věnují také práci s mládeží. Pro velké procento veřejnosti, která je naladěna po mnohých nešťastných bulvárních zprávách "protimyslivecky", překvapivá informace. Řada myslivců však ve svém volném čase vede zájmové kroužky, které dětem a mládeži přibližují kontakt s přírodou a doplňují dnes populární environmentální vzdělávání. Někteří se potom účastní i celostátní soutěže o Zlatou srnčí trofej. Kromě kroužků a besed znají děti také výstupy sokolníků s loveckými dravci, ukázky práce se psy a v neposlední řadě také výtvarné soutěže.
Například "Myslivost očima dětí" je soutěž vyhlašovaná již s několikaletou tradicí Okresním mysliveckým spolkem v Ostravě a začíná mít mezi školami a školkami svou popularitu a renomé. Výtvarné zpracování tematiky otevírá dětem prostor pro fantazii a v dnešním přetechnizovaném světě vede k návratu k přírodě. Mezi nejnovější akce, které zprostředkoval Okresní myslivecký spolek v Ostravě, patří i malování s myslivcem. Děti v ZŠ Porubská 832 se 6. a 7. března při kreativních workshopech pod vedením akademické malířky Marcely Václavíkové nejen učily malovat zajíce a koroptev podle vypreparovaných modelů, ale také se dozvěděly o jejich životě v naší krajině.
Se zaujetím zvládly mysliveckou mluvou popsat drobnou zvěř a před blížícími se Velikonocemi rozpoznávat rozdíly mezi zajíci a králíky, mizejícími koroptvemi a slepicemi bažantů. Půvabné výsledky jejich snažení ukázaly krajinu plnou zvěře, ale také stafáže posedů a myslivců, kteří se věnují péči o zvěř. Dětsky upřímný zájem o tematiku myslivosti, která byla zapsána do seznamu národního kulturního dědictví, svědčí o prospěšnosti dalšího pokračování vzdělávacích akcí. Muži a ženy v zelených kamizolách svým dílem zábavnou a tvůrčí formou probouzí v mladé generaci zájem o přírodu a myslivost, se svými zvyky, rituály a tradicemi, tak aby byla zachována a předávána dál.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.