Přihlásit

Sokoly v Krkonoších musíme chránit, máme už jen šest párů (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vrchlabí
Čtvrtým živočichem, kterého Správa KRNAP představuje veřejnosti prostřednictvím kampaně "V Krkonoších jsem doma", je sokol stěhovavý.

"V nejvyšších českých horách hnízdí pouhých šest párů tohoto vzácného dravce, z toho tři na české a tři na polské straně. Dravci jsou ale velmi citliví na vyrušení. Neukáznění návštěvníci tak pro ně představují značné riziko," upozorňuje mluvčí národního parku Radek Drahný.
Sokol stěhovavý (Falco peregrinus) je sokolovitý dravec velikosti vrány. Na jeho zbarvení je nejnápadnější charakteristický tmavý "vous" na bílé tváři. Sokoli, které u nás můžeme vidět v zimě, pocházejí často z oblasti Skandinávie a přilétají do Krkonoš již koncem ledna.
Během února si hledají hnízdiště a v březnu hnízdí. Sokol je pták velmi plachý a při vyrušení opustí vybrané hnízdo dokonce i se snesenými vejci.
"Na rozdíl od lidí nemají druhy, které v této kampani představujeme, na výběr. Nemohou se přemístit. To se týká i sokola stěhovavého. Mělo by proto být naší povinností jim alespoň nějaký prostor zachovat, když už jsme z něj většinu zabrali," apeluje na návštěvníky hor ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka."

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.