Přihlásit

Síť jihočeských pachových ohradníků se rozroste o 200 km (Zpravodajství ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

České Budějovice 8. dubna (ČTK) - Síť jihočeských silnic, které lemují pachové ohradníky chránící zvěř, se letos rozroste zhruba o 200 kilometrů. Dosud ohradníky stojí kolem 460 kilometrů komunikací, do konce roku jich má být 660 kilometrů. ČTK o tom dnes informoval Radek Šíma z odboru kanceláře hejtmana Jihočeského kraje.

Rozšíření sítě pachových ohradníků bude stát přes půl milionu korun. Podílí se na něm z velké části kraj, ale také Nadace pojišťovny Generali a Hasičská vzájemná pojišťovna. "Osazení kilometr dlouhého úseku stojí 2000 až 2500 korun. Z toho se dá vypočítat, že by celková výše příspěvku mohla vystačit přibližně na 200 kilometrů," uvedla krajská radní Hana Rodinová (KSČM). V jižních Čechách je více než 6000 kilometrů silnic.

Pachové ohradníky umisťují na vytipovaná riziková místa myslivecké spolky. Ohradníky pomáhají snižovat četnost havárií automobilů se zvěří. "Díky tomu se ve vybraných úsecích podařilo omezit počet střetů o 20 až 80 procent, což výrazně přispívá k bezpečnosti silničního provozu," řekl jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Pachové ohradníky tvoří zhruba 1,25 metru vysoké dřevěné kůly, na jejíchž vrcholech je nanesena montážní pěna. Do ní pak myslivci vstříknou odpudivou látku, kterou tvoří většinou pachové prvky predátorů nebo lidí. Tato směs prý zvěř odpuzuje od silnic.



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.