Přihlásit

Mezi zájemci o myslivost přibývají ženy (5+2 dny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivost není zdaleka jenom střelba a lov. Stačil letmý pohled na seznam předmětů nedávných mysliveckých zkoušek.

Hodonín
Dvaadvacet zájemců absolvovalo po roční teorii i praxi zkoušky, které mají otevřít dveře k mysliveckému povolání.
Mezi uchazeči byly také čtyři dívky a ženy. "Nebylo to dříve běžné, ale chtějí se také uplatnit, mají k myslivosti a přírodě vztah, a většinou je tam také tradice v rodině," vysvětlila jednatelka Okresního mysliveckého spolku Hodonín Věra Dufková. Připomněla také, že myslivost je zapsána na seznam kulturního dědictví lidstva UNESCO. "Aby uchazeči mohli vůbec požádat o lovecký lístek, musí absolvovat tyto výchozí zkoušky," vysvětlila jednatelka.

Právo i péče o krajinu
Adepti museli ve dvou skupinách prokázat znalosti ze sedmi předmětů. "Myslivost je sice zájmová činnost, ale má široký záběr v zákonech a právních předpisech. Jinak by se dalo říci, že je to především péče o zvěř a hospodaření s ní. Protože v krajině chybí vrcholový predátor a je silně obydlená, tomuto prostředí může odpovídat určité množství zvěře, a k této regulaci patří i odlov," přiblížil předseda zkušebního senátu Arnošt Buček a dodal: "Myslivost směřuje dnes i do péče o krajinu, je to celoživotní vzdělávání, aby se zlepšilo prostředí, které člověk nějakým způsobem deformuje. Pak se může například stát, že dojde k expanzi divokých prasat a cokoliv sežerou je něčí škoda, a to je absurdum."
Vyznamenání obdržela Radka Mančíková. "Táhne mě to k přírodě a myslivosti se věnuju odmalička, máme to v rodině, chodím s taťkou na posedy, pomáhám při akcích ve sdružení. Setkávám se ale s laickým názorem, že myslivci jsou vrazi, a to rozhodně není pravda. Sama se snažím dokázat, že je to v první řadě starost o zvěř, její krmení v době když strádá a taky léčení anebo oprava mysliveckých zařízení," řekla patnáctiletá studentka z Hodonína.

Myslivost je také čest
Nejlepší výsledky v jedné ze skupin měla Eliška Ševelová z Hovoran. "Otec je myslivec, manžel je myslivec, a já jsem k tomu vždycky měla blízko. Strach jsem měla ze střelectví a technické stránky," přiznala po slavnostním pasování.
Z celkového počtu neuspěli u zkoušek dva uchazeči. Mají možnost reparátu, anebo celý kurz musí zopakovat. "Myslivost je čest a já vám přeji, abyste byli té cti hodni," popřála úspěšným na slavnostním nástupu na hodonínském náměstí Věra Dufková.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.