Přihlásit

Park u zámku Hluboká po letech sporů otevírá (ct24.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hluboká nad Vltavou (Českobudějovicko)
Padesátihektarový krajinářský park v Hluboké nad Vltavou se otevírá návštěvníkům. Památkáři, kteří se zpřístupnění parku dlouho bránili, nakonec ustoupili tlaku hlubocké radnice a připravili v parku naučnou stezku. Dlouhá je 2,5 kilometru, procházku po ní by měli zvládnout i méně zdatní turisté.

Anglický park u zámku v Hluboké nad Vltavou patří k nejvýznamnějším v zemi, je chráněn jako evropsky významná lokalita Natura 2000. Málo vídané jsou některé stromy, které v Hluboké rostou - třeba liliovník, katalpa či tsuga a nahovětvec. Posledních deset let si je ale nemohl nikdo prohlédnout - památkáři obehnali park plotem a pro veřejnost uzavřeli.

Otevření parku je východiskem z vleklých sporů mezi hlubockou radnicí a Národním památkovým ústavem. Památkáři odmítali vyhovět žádostem města, jehož zastupitelstvo dokonce před časem přijalo usnesení za odstranění plotu u zámeckého parku. Ten zatím park stále ohraničuje, lidé se dovnitř mohou podívat alespoň po nové naučné stezce. "Stezka má celkem deset zastavení, návštěvníkům představí zajímavosti z historie a současnosti parku i krajiny Hlubocka," řekl jeden z jejích autorů Marek Ehrlich. Návštěvníci na panelech naleznou například informace o celkové kompozici parku nebo zahradních úpravách Dolní a Horní zahrady v bezprostřední blízkosti zámku. Ty jsou známé z filmu Pyšná princezna. Další panel upozorňuje na překvapující výhledy na krajinu Hlubocka. Nechybějí informace o zakladatelích parku, o vodních stavbách, fauně a floře.

Zámecký park byl po náročných terénních úpravách založen na polích v blízkosti zámku. Historické zdroje uvádějí, že v roce 1851 bylo v parku vysázeno 11 597 stromů a 2 180 keřů. Park byl rozčleněn cestami a alejemi, na travnatých loukách rostou skupiny stromů i solitérní exempláře. Součástí okolí zámku byly i obory. U Munického rybníka, u kterého tehdy stával lovecký zámeček Ohrada, byla zřízena také velká bažantnice.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.