Přihlásit

Myslivci představili trofeje z Rokycanska (plzenskenovinky.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Okresní myslivecký spolek Českomoravské myslivecké jednoty v Rokycanech představil 12. až 14. dubna  téměř 400 nejrůznějších trofejí.

Přesněji jen těch,  ulovených na Rokycansku za rok 2012. V areálu Středního odborného učiliště lesnického a zemědělského v Rokycanech bylo k vidění  245 srnčích, 43 jeleních, 28 mufloních, 40 daňčích a 16 trofejí sičí zvěře. Zbytek tvořily trofeje zvěře černé, která se i na Rokycansku vyskytuje na některých místech v nadměrné míře.

Plzeňské novinky o tom informoval předseda rokycanských ochránců přírody Pavel Moulis.

Samotná výstava začala čtvrtečním (11. dubna) hodnocením trofejí a jejich instalací. Na ní se podílelo jedenáct zkušených posuzovatelů a s instalací pomáhali i frekventanti kurzu o první lovecký lístek, přičemž každý druh zvěře má svoje hodnotící kritéria. Většinou jsou to délky, objemy a hmotnosti, které rozhodují, ale i barva a vzhled. Od pátku do neděle (12. až 14. dubna) si mohli zájemci z řad odborné i laické veřejnosti prohlédnout vkusně a precizně připravenou výstavu, kde byla prezentována nejen činnost myslivecké organizace na Rokycansku, ale i pestrá ukázka tvorby tamní školy.


Tradičním prvkem výstavy trofejí byla i expozice rokycanských ochránců přírody a sokolnického střediska Rokycany. Oba subjekty s mysliveckou organizací úzce spolupracují a propagují její aktivity na svých webových stránkách v sekci myslivost. Sobotní součástí výstavy trofejí byl i jarní svod psů, kterému předcházelo slavnostní zahájení v podání  mysliveckých trubačů "Přátelé z Rokycan". Ti svými vystoupeními obohacují v podstatě všechny myslivecké akce konané na Rokycansku.

Poté se ujal slova pan František Kuneš, který přítomné seznámil s důvody pořádání jarního svodů psů. Ten se v letošním roce týkal více než dvaceti psů nejrůznějších plemen, přičemž se jedná o jakousi první výstavu psů, kde je posouzen exteriér odborníkem - v našem případě ing. Annou Krejzkovou. Než-li se tak stalo, proběhla i nezbytná veterinární prohlídka zdravotního stavu psů MVDr. Luďkem Uzlem.

Jarního svodu se mohou zúčastnit všichni psi a feny, kteří v den konání svodu dovrší věk šesti měsíců. Tyto akce jsou významné nejen pro samotné majitele čtyřnohých pomocníků, ale i pro chovatele a chovatelské kluby, neboť majitel má možnost si nechat posoudit exteriér svého psa. Dozví se, zda-li pes  nemá hrubé vady, které by ho vylučovaly z účasti na dalších výstavách. Svod je také většinou pro mladého psa první kynologickou akcí, kde se setkává s větším množstvím lidí a psů. Majitel si tak může ověřit, jak v této situaci bude pejsek reagovat. Důležité je také zjištění, zda se pes nechá bez problémů změřit a prohlédnout si chrup. Zásadní význam mají jarní svody pro chovatelské kluby, neboť získávají přehled o případných vadách. Navíc některé kluby mají v podmínce udělení chovnosti i účast na této akci. Vzhledem k tomu, že pejsků nebylo příliš byla kontrola exteriéru poměrně brzy hotova a účastníci se tak mohli věnovat výstavě trofejí.

Loveckou trofejí však nejsou jen parohy, parůžky, rohy a růžky, ale i zbraně kňourů, příp. háky bachyní, lebky šelem, příp. jejich špičáky, kelce jelenů i laní, kůže a kožky šelem či škáry divočáků, penisové kůstky šelem, křídelní paletky ze sluk i jejich vous, ozdobná sojčí pírka, kačírky z ocasních per kačerů, hubertky ze srdce především jelenů, bezoárové koule ze žaludků kamzíků, dlouhá prsní pírka z krocanů, drápy medvědů, celé preparáty pernaté i srstnaté zvěře, štětky z kamzíků, ale i jelenů, jezevců a také ze zaječích vousů. Nejvýznamnějšími trofejemi jsou však parohy a rohy, případně lebky masožravců či kůže velkých šelem, které se hodnotí podle přijatých mezinárodních metod CIC.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.