Přihlásit

Mladí ochránci přírody soutěžili v Lichnově (Novojičínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Okresní myslivecký spolek Nový Jičín uspořádal v Lichnově soutěž pro mladé ochránce přírody, myslivce a přírodovědce. Sjelo se tam 49 soutěžících.

Lichnov
Na mysliveckou chatu do Lichnova se v sobotu 18. května sjely děti z celého Novojičínska. Důvodem bylo okresní kolo soutěže s názvem Zlatá srnčí trofej a okresní soutěž Mladý ochránce přírody. Do soutěže se mohly zapojit děti navštěvující myslivecké nebo přírodovědné kroužky či kroužky ochránců přírody, ale i zástupci skautských oddílů.
"Soutěž pořádáme každý rok. Pokaždé ji však pořádáme v jiné lokalitě, podle toho, které myslivecké sdružení projeví o pořádání zájem. Letos soutěž organizuje Myslivecké sdružení Lichnov - Bordovice," přiblížil klání Miroslav Kloss, předseda kulturní komise Okresního mysliveckého spolku Nový Jičín,a dodal, že letos se na Zlaté srnčí trofeji a Mladém ochránci přírody sešlo celkem šestnáct soutěžních družstev, které jsou rozděleny do dvou kategorií - mladší a starší děti.
Soutěžní den odstartovalo psaní testů Zlaté srnčí trofeje, což je specializovaná soutěž jednotlivců, a vyžaduje vyšší znalosti o myslivosti a zvěři, botanice, zdravovědě, orientaci v terénu či o ochraně přírody. Poté se na soutěžní trať vydaly tříčlenné hlídky Mladého ochránce přírody. Celkem čtyřicet devět dětí prošlo takzvanou Loveckou stezku, kde plnily zadané úkoly. Na čtrnácti stanovištích určovali soutěžící názvy živočichů i rostlin, poznávali zvířecí hlasy, stříleli z luku či ze vzduchovky, přesouvali se přes potok po laně, rozdělávali oheň nebo řezali dřevo na čas. "To, co se naučili v různých kroužcích, tady mohli odprezentovat a vyzkoušet si to v praxi," podotkl Miroslav Kloss. Jeho slova potvrdil také soutěžní tým z Janovic: "My chodíme do mysliveckého kroužku, baví nás to a aspoň si to zkusíme," shodli se kluci.

Nejlepší postoupí do národního kola
Po mladých ochráncích přírody se na stezku poznání vydali vybraní účastníci Zlaté srnčí trofeje. "Cílem této stezky je, aby našli co nejvíce označených předmětů, které jsou na stezce poschovávané," popsal princip této soutěže předseda kulturní komise. Obě soutěže byly nakonec vyhodnoceny a tři nejlepší z každé kategorie dostali věcné ceny. Ti nejlepší ze Zlaté srnčí trofeje budou navíc reprezentovat Novojičínsko v celostátním kole stejnojmenné soutěže.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.