Přihlásit

Děti poznávaly stopy zvěře (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hodonín
Určit stopy, poznat zvířata či vědět něco o ekologii mělo za úkol jednačtyřicet dětí, které bojovaly v dalším ročníku okresního kola soutěže O zlatou srnčí trofej.
Vítězové si odnesli dalekohledy, outdoorové sady, knihy nebo termoláhve, prostě věci, které se jim při pobytu v přírodě hodí. Ti nejlepší navíc postoupili do celostátního kola. "Děti soutěžily ve dvou kategoriích a jejich úkolem bylo správně zodpovědět otázky testu a poté úspěšně zdolat stezku. Na ní plnily různé disciplíny, jako jsou hod na cíl, odhad vzdálenosti, zdravověda, určování přírodnin nebo myslivecká mluva, uzly či Morseova abeceda," přiblížila soutěžení Věra Dufková z Okresního mysliveckého spolku Hodonín úkoly.
V testech zase musely děti prokázat, co vše se během roku v mysliveckých kroužcích, ale i doma nebo ve škole naučily.
Otázky se týkaly dějin lovectví, mysliveckých zvyků, zbraní, ale i ekologie a ochrany přírody nebo myslivecké kynologie.
V mladších žácích slavily úspěchy především děti z kynologického kroužku Liščata Ratíškovice. Mezi staršími si pak první tři místa rozdělili zástupci Lipova, Kněždubu a Starého Poddvorova. Soutěže se ale účastní děti od Horňácka až po Dolňácko.
Úspěchy děti neslaví pouze v okresním kole, podle Dufkové vloni jeden ze zástupců kategorie starších vyhrál třetí místo v celostátním kole. "To je skvělý úspěch a my jsme hlavně rádi, že zájem dětí o myslivost se zvyšuje. Přestože soutěž pořádáme již více než čtyřicet let, postupem času oni děti ztrácely zájem. Jsme rádi, že ne všechny chtějí pouze sedět u počítače," myslí si Dufková. Národní kolo soutěže O zlatou srnčí trofej pro mladší děti se koná od 27. července v rekreačním středisku Jizbice na Benešovsku, pro starší děti pak od 10. srpna.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.