Přihlásit

Myslivci zastřelili 400 koček, většinou prý byly bez domova (Třebíčský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nezodpovědní majitelé vyvážejí kočky do přírody, a ty tam páchají velké škody

Třebíčsko
V honitbách správních obvodů Třebíče a Moravských Budějovic zastřelili myslivci během uplynulého roku přes čtyři sta koček. Tito malí lovci nemají slitování. Chytají ptáky, ale také mladé zajíce. Do volné přírody je prý často vyvezou jejich nezodpovědní majitelé, a jednoduše se jich tak zbavují. Dvacet toulavých koček zastřelili v období od loňského dubna do konce letošního března (myslivecký rok 2012 - pozn. red.) myslivci u Dolních Vilémovic. Z honiteb, které jsou součástí třebíčského správního obvodu, jde o nejvyšší číslo.
"Mohou to být kočky přímo z vesnice a nebo také z města. Odtud je lidé odvezou a doslova vyhodí do přírody. Z takových koček se potom stávají opravdoví lovci a páchají to nejhorší, co vůbec existuje. Troufnou si i na poloviční zajíce nebo vysbírají koroptve," mínil předseda Mysliveckého sdružení Dolní Vilémovice Jaroslav Martének.
Nad trojciferným číslem zastřelených koček se podivil předseda Ligy na ochranu zvířat ČR Petr Ondráček. "Překvapuje mě to, na druhou stranu ale i my evidujeme případy, kdy bezohlední majitelé vypustí kočky mimo domov, aby se jich zbavili. Třeba minulý týden jsme zajišťovali odchyt pěti koček v Rapoticích. Zvířata byla evidentně opuštěná," líčil Ondráček s tím, že účinným řešením by byla kastrace. "Je to humánní způsob, který se provádí úplně běžně," dodal.
Že jde o kočky bez domova, potvrzuje i policejní statistika. Žádné ze zastřelených zvířat totiž nikdo oficiálně nepostrádal. "Pochopitelně každý případ nám nemusí být oznámen, za poslední rok jsme ale žádné usmrcení kočky myslivcem nezaznamenali," řekla mluvčí třebíčského územního odboru Policie ČR Jana Kroutilová.
S opuštěnými kočkami mají zkušenost myslivci ze Smrku. Těch, co chodí pár metrů za plot pytlačit, si prý ale nevšímají. "Setkáváme se s nimi dva kilometry od vesnice. To jsou tuláci, domácí kočka takhle daleko nikdy nechodí," zamýšlel se tamní myslivecký hospodář Ladislav Jaskula s tím, že zvířecí bezdomovce nalezl dokonce i přímo v krmelci. "Už několikrát se nám stalo, že jsme kočku našli odhozenou v seníku. Před pár lety jsme zase u stromu našli uvázaného psa," upozornil. 
Během mysliveckého roku jich v honitbě Smrk­Kojatín zastřelili čtrnáct. "Já tentokrát žádnou, v minulých letech jsem se tomu nevyhnul," přiznal Jaskula.
Počet odlovených koček jej však příliš nezaskočil, rovných tři sta koček na více než šedesát honiteb správního obvodu Třebíč prý není moc.
"Když si uvědomíte, že každá honitba má v průměru 2 200 hektarů a tvoří ji dvě, někdy i tři katastrální území, tak vycházejí tři kočky na jedno sdružení za rok," líčil myslivecký hospodář ze Smrku.
Kočky v přírodě lovecké sklony nezapřou, myslivci se na ně při svých cestách honitbou ale údajně nezaměřují.
"To, abychom mohli kočku považovat za toulavou, musí splňovat řadu podmínek. Zákon určuje její vzdálenost dvě stě a více metrů od stavení nebo oploceného pozemku. Navíc po ní nemůže vystřelit každý myslivec, oprávnění k tomu má jen myslivecký hospodář a myslivecká stráž, což jsou v každém sdružení pouze dva nebo tři lidé," řekl jednatel Okresního mysliveckého spolku Třebíč Josef Venhoda.

Prý na ně nečekají
"Myslivec přece nestojí někde za domem nebo za plotem a nečeká na nějakou kočku nebo psa. Máme důležitější věci na práci," dodal.
K tomu samozřejmě patří základní opatření, aby nebyl ohrožen život či majetek. "Je samozřejmě nutné brát zřetel na osoby, které se mohou pohybovat v přilehlých lesích. Nemyslitelné je také používaní střelné zbraně v obydlených lokalitách. Na to ale zákon o myslivosti pamatuje," podotkla Kroutilová.
Některá myslivecká sdružení od odstřelu koček ustoupila, chtějí tím předejít roztržkám, kterým se v minulosti nemohli vyhnout.
"Hospodářem jsem byl čtrnáct let a postupně jsme od střílení koček ustoupili. Když máte pozemky pro myslivost pronajaté od lidí a potom jim někde ve trati střelíte kočku, nedělá to dobrotu. Jsme navíc malá obec a škody způsobené kočkami nejsou katastrofické," poznamenal místopředseda Mysliveckého sdružení Ptáčov Zdeněk Vaněk.

***
Lov predátorů
Během mysliveckého roku 2012 bylo v honitbách správních obvodů Třebíčska uloveno:
Liška obecná 1721
Kuna lesní a skalní 335
Toulavá kočka 404 z toho: správní obvod Třebíč 300, spr. obvod M. Budějovice 104
Toulavý pes 3

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.