Přihlásit

Po sto letech se vylíhl orel skalní (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Libavá
V lesích na Libavé žije dva týdny mládě, na které ochránci přírody čekali 100 let. Narodilo se páru orla skalního. Dospělí dravci pocházejí ze Slovenska. Zahnízdění jednoho z největších predátorů ptačí říše na území České republiky se snaží pomoci už sedmým rokem ochranáři z Bartošovic na Novojičínsku v rámci programu "Návrat orla skalního do ČR".
"Je to bezesporu velmi příjemná až dojemná zpráva pro nás, realizátory projektu, ale také pro celou řadu příznivců projektu," uvedl jeho vedoucí Petr Orel. Vylíhlé mládě orla skalního, který patří mezi kriticky ohrožené druhy zvířat, se má k světu.
Podle odborníků už překonalo nejkritičtější období. "Dokud nebude kroužit v údolí u hnízda, tak vyhráno nemá, a vyhráno nebude mít úplně nikdy, protože nástrah od lidí je velké množství," obává se Orel.
V hnízdě je zatím všechno v naprostém pořádku. Pár žije v harmonii. "Samec se pravidelně střídal při inkubaci, teď pečlivě střeží hnízdo s mládětem, když se jde samice prolétnout či nakrmit a vzorně se také stará o přísun potravy," popisoval Petr Orel. "O složení potravy toho zatím mnoho nevíme, ale chystáme opatření, abychom měli podrobný přehled," uvedl s tím, že lokalitu mají ochranáři čtyřiadvacet hodin pod kontrolou.

Libavá a Slávek ze slovenských hor
Orlí pár z Libavé nevytvořila mláďata vypuštěná ochranáři do přírody, ale jde o čtyřleté dravce narozené na Slovensku. "Samice, kterou jsme pojmenovali Libavá, se narodila v Nízkých Tatrách a samec Slávek pochází z Malé Fatry," informoval vedoucí projektu. Oba dravci se napojili na mláďata vypuštěná v loňském roce a trávili s nimi několik měsíců na místě, kde ochranáři dravce vypustili. Poté obsadili hnízdo po jiném orlím páru, který zmizel a ochranářio něm nemají žádné zprávy.
Bartošovičtí ochranáři jsou nadšeni, že se jim po mnohaletém úsilí podařilo nastartovat posun karpatské populace tohoto majestátního predátora na území České republiky, která v minulosti byla domovem dvou druhů velkých orlů OE orla mořského a orla skalního. Orel mořský, dokud ho lidé nevyhubili, hnízdil ještě na počátku 20. století na jižní Moravě. Ve druhé polovině 20. století se ho podařilo navrátit a jeho populace úspěšně narůstá.
Orel skalní má rozpětí křídel až dva metry. V přírodě se může dožívat bezmála 40 let. Po dosažení dospělosti žije v trvalých párech, které si budují mohutná hnízda na stromech a na skalách a snášejí do nich zpravidla dvě vejce. Živí se holuby, kunami, zajíci, ale i menšími hlodavci. Pochutnají si na obojživelnících i plazech.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.