Přihlásit

Jak na škody zvěří (Tina)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Váš dům sousedí s honitbou místních myslivců. Jejich zvěř vám ničí úrodu na přilehlém pozemku za zahradou a navzdory plotu i na zahradě. Co s tím?
Nárok na náhradu škody způsobené zvěří musíte jako poškozený u uživatele honitby uplatnit. Všechno má ale svůj čas, a tak u škody na zemědělských pozemcích, polních plodinách a zemědělských porostech se musíte ozvat do 20 dnů ode dne, kdy škoda vznikla. Současně s uplatněním nároku na náhradu škody způsobené zvěří vyčíslete i její výši. Na polních plodinách a zemědělských porostech, u nichž lze zhodnotit a vyčíslit poškození teprve v době sklizně, to udělejte do 15 dnů po provedené sklizni.
Povinnosti uživatele honitby při výkonu mysliveckého práva určuje zákon č. 449/2001 Sb., o myslivosti, ve znění pozdějších předpisů. Ten také říká, že pokud uživatel honitby nenahradí způsobenou škodu do 60 dnů ode dne, kdy poškozený uplatnil svůj nárok a vyčíslil její výši (nebo ve stejné lhůtě neuzavřel s poškozeným písemnou dohodu o náhradě), může poškozený ve lhůtě tří měsíců uplatnit svůj nárok na náhradu škody u soudu.



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.