Přihlásit

Sokolů se letos vylíhlo málo, důvodem je špatné počasí (5plus2.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

JESENÍKY
Zatímco vloni bylo v Jeseníkách a blízkém okolí okroužkováno 21 sokolích mláďat, což byl dosavadní rekord, letos to bylo pouhých třináct. Na vině je chladné a deštivé počasí na počátku jara, ale i určitá rodičovská nezkušenost nově vytvořených párů. Vyplývá to z pravidelného monitoringu.

"Přestože brzy na jaře bylo sokoly obsazeno přibližně stejné množství hnízd jako vloni, tedy deset až dvanáct, průběh hnízdění už přinesl výrazné změny. Kvůli chladnému počasí zahnízdila část jesenické populace sokola se zpožděním několika týdnů. V době líhnutí později snášených vajíček panovalo na horách deštivé a chladné počasí. To zkomplikovalo dospělým ptákům možnost zajistit si dostatek potravy," vysvětluje Petr Šaj z Agentury ochrany přírody a krajiny, Správy CHKO Jeseníky.

Na menším hnízdním úspěchu se pravděpodobně zčásti projevila i rodičovská nezkušenost nově vytvořených párů. Neumějí si například dostatečně ochránit hnízdo před přirozenými predátory, jako je kuna, výr i krkavec.

Sokol stěhovavý pravidelně hnízdí v Jeseníkách a okolí od roku 2001. Od té doby zde bylo okroužkováno a vyvedeno více než 100 mladých sokolíků. Většina byla kromě klasického ornitologického kroužku opatřena také barevným "odečítacím" kroužkem. Díky němu je možné ptáky silným dalekohledem identifikovat i na větší vzdálenost a získat zajímavé údaje z jejich života.

V Jeseníkách je sokol vázán na skalnatá místa, kde hnízdí přímo na římsách či ve starých krkavčích hnízdech. V minulosti kvůli používání insekticidu DDT vymizel sokol na celém území naší republiky. Znovu se začal objevovat začátkem devadesátých let minulého století. Kromě Jeseníků hnízdí například na Broumovsku, v Labských pískovcích, Českém ráji, Krkonoších či na Šumavě. Stále patří ke kriticky ohroženým druhům živočichů.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.