Přihlásit

Nové obory na Linhartu lesy neuzavřou (Karlovarské radniční listy)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Divoká zvířata ve výbězích budou moci lidé pozorovat už v září. Obory a rekonstrukce bývalé restaurace na Linhartu budou stát zhruba 25 milionů korun.

Jeleny, daňky i černou zvěř budou moci lidé brzy pozorovat v lesích nedaleko města. Společnost Lázeňské lesy Karlovy Vary u kapličky svatého Linharta a bývalé restaurace buduje nové obory pro divoká zvířata.
"V rámci rekonstrukce bývalé restaurace na Linhartu, ze které vzniká informační a enviromentální centrum, stavíme skutečně i obory. Jejich rozloha bude zhruba 67 hektarů. Se slavnostním otevřením počítáme v září. Rekonstrukce budovy a nové obory budou stát přibližně 25 milionů korun," potvrdil ředitel společnosti Evžen Krejčí. Pětaosmdesát procent nákladů zaplatí Evropská unie.
Obory budou podle Krejčího rozdělené podle druhu zvěře. "Půjde v podstatě o dvě komory. V jedné budou divoká prasata a v druhé jeleni Sika Dybowského a daňci skvrnití. Pro návštěvníky budou připraveny pozorovatelny, aby si zvířata náležitě užili," dodal ředitel.
Zároveň vyvrátil tvrzení, že obyvatelé i návštěvníci Karlových Varů přijdou o možnost se v lesích pohybovat. "To rozhodně ne. Kromě prasat, která jsou relativně nebezpečná, bude zbylá obora pro lidi přístupná. Samozřejmě za předpokladu, že nebudou dělat nepořádek a budou brát ohledy na zvěř," ujistil Evžen Krejčí.
S uzavřením lesů nepočítá ani karlovarská radnice. "Les nechceme v žádném případě znepřístupnit veřejnosti. Naopak, rádi bychom tuto část lázeňských lesů ještě zatraktivnili a přilákali sem více návštěvníků. Vypuštění rysů či podobných šelem do lesů nebo obor se lidé rozhodně nemusejí obávat," potvrdil primátor Petr Kulhánek.
V lesích nedaleko obor a nového informačního centra vznikne také nová naučná stezka. "Protože trasa vede nejen po silnicích, ale i přírodním terénem a místy také podmáčenými oblastmi, budou některé cesty zpevněny pomocí dřevěných prvků a kamenných valů. Na některých místech plánujeme instalaci dřevěných nadchodů. Celá trasa bude doplněna o odpočinková místa, pozorovatelny a informační tabule," řekl Petr Kulhánek.
"Jsem přesvědčen, že se tento projekt setká s velkým ohlasem veřejnosti a lokalita se stane oblíbeným cílem Karlovaráků i návštěvníků města," dodal první muž radnice.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.