Přihlásit

Národní vítěz Zlaté srnčí troifeje je z Lichnova-Bordovic (Moravskoslezský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kroužek myslivosti v Lichnově byl založen při tehdejším Mysliveckém sdružení Lichnov. Pracovala zde velmi aktivní a úspěšná základna mládeže pod vedením Petra Špačka a Vlasty Rysové, později v rozpětí let 1984 až 1992 pod péčí mysliveckého hospodáře Václava Boháče. Z tohoto kroužku pravidelně přicházeli do okresních soutěží Zlatá srnčí trofej (ZST) a Mladý ochránce přírody (MOP) velmi dobře připravení účastníci. Byl tady zaručený kvalitní kolektiv mladých přátel myslivosti, vytvořilo se i dobré organizační a materiální zázemí pro konání větších soutěží pro mládež. Po roce 1995 prošly generační výměnou jak děti, tak i vedoucí a kroužek začal znovu pravidelně pracovat v roce 2009 pod vedením nynějšího předsedy MS Lichnov­-Bordovice, kterým je Václav Kocián.
Desítka především chlapců ve věku od šesti do 13 let se schází jednou týdně v létě na myslivecké chatě v Lichnově, v zimním období pak v místní základní škole. Hlavní podporu má kroužek myslivosti v mysliveckém sdružení, většina dětí jsou synové myslivců, jsou k myslivosti vedeni doma. Velice pestrou honitbu a vybavené zázemí areálu myslivecké chaty děti využívají k vycházkám do přírody, kde se podílejí na zimním přikrmování zvěře, údržbě a čištění krmných zařízení v honitbě, jsou zapojováni do výsadby stromků ve vybraných lokalitách, pod vedením zkušených myslivců získávají poznatky o chování a obeznávání zvěře.
Své znalosti a vědomosti úspěšně uplatňují v soutěžích, zejména v okresním kole ZST a MOP, ti nejlepší pak i v soutěžích vyšších.
V tomto roce na okresní soutěži 18. května získalo družstvo mladších v soutěži Mladý ochránce přírody ve složení Václav Kocián, Vratislav Holub a Matouš Kocián 2. místo, družstvo starších s označenímA ve složení Jakub Dobečka, Michal Špaček a Jan Trčka 1. místo a B družstvo ve složení Jan Polášek, Jiří Pustějovský a Josef Tichavský 8. místo.
V soutěži jednotlivců Zlatá srnčí trofej v kategorii mladších vybojoval Václav Kocián 3. místo a v kategorii starších obhajoval Jakub Dobečka své prvenství z roku 2012 a obhájil, jako vítěz okresního kola ZST 2013 reprezentoval okres Nový Jičín na národním kole v Jizbicích pod Blaníkem. Své čtvrté místo z národního kola v roce 2012 vylepšil až na vítěze národního kola 2013.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.