Přihlásit

Karbofuran opět zabíjí. Teď dravce (Litoměřický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Desítky chráněných ptáků zemřely na otravu

Radešín
Po únorových otravách psů nebezpečným karbofuranem má nervový jed na svědomí pravděpodobně další životy. Okolo dvaceti mrtvých dravců našli ornitologové u obce Radešín. Vše nasvědčuje tomu, že trávil zakázaný karbofuran. Případem se zabývá policie.
"V pátek jsme přijali oznámení o úhynu dravých ptáků. Příčina bude známa po provedeném zkoumání. Policisté případ šetří jako týrání zvířat. Pachateli hrozí až dvouleté vězení," uvedla mluvčí litoměřické policie Pavla Kofrová. Podobný případ se v tomto místě stal i vloni. Jde o nejrozsáhlejší případ ilegálního trávení dravců v přírodě za poslední rok. "V loňském roce jsme tu s kolegou našli mnoho otrávených dravců, řešili jsme to přes policii, prokázala se otrava karbofuranem. Nicméně viník nebyl dostižen. Prakticky po roce jsme zjistili, že se situace opakuje," uvedl člen výboru České společnosti ornitologické Václav Beran.
První našel mrtvé dravce v polích v okolí Radešína místní zemědělec. Ornitologové později určili, že se jednalo o káně lesní, motáka pochopa nebo například krkavce velkého. Ornitologové našli u Radešína zřejmě i otrávenou nástrahu. "V loňském roce to bylo kuře pohozené na poli, letos je to dospělá slepice a zajíc nebo králík," doplnil Beran. Pokud se jedná opět o zakázaný karbofuran, může traviči hrozit trest odnětí svobody až na osm let. Každý, kdo u sebe přechovává zakázané nebezpečné jedy či pesticidy, které tyto jedy obsahují a jejich použití je zakázané, se totiž dopouští trestného činu přechovávání omamných a psychotropních látek a jedů. Na otravu karbofuranem již zemřely stovky dravců, psů, koček i jiných zvířat. Policie z těchto trestných činů dosud neusvědčila nikoho.

Co je karbofuran: Jed byl ještě donedávna povoleným pesticidem. Od roku 2008 je však jeho používání zakázané, nesmí se prodávat ani přechovávat. Otrávené zvíře, živočich, tedy i člověk, postupně podle dávky rychle či pomalu ochrne a umírá za plného vědomí na ochrnutí dýchacích svalů. Jed se aktivně vstřebává i pokožkou.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.