Přihlásit

Gangy v džípech drancují honitby (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Podle myslivců jsou pytláci organizovaní a nebezpeční. Policie o většině případů neví

Valašské Meziříčí
"Osobně jsem slyšel v noci v lese dokonce dávku ze samopalu. Přirozeně jsem se nešel na místo podívat. Nikdy nevíte, co může přistižený a takto ozbrojený pytlák udělat," reagoval předseda Okresního mysliveckého spolku Vsetín Michal Zubíček na otázku, jakou má zkušenost s nelegálními lovci.
Pytláctví je podle něj hojně rozšířený a při současném stavu zákonů takřka nepostižitelný nešvar. Poslední případ na Valašsku se odehrál v pátek v městské části Hrachovec ve Valašském Meziříčí. Tamní obyvatelé ohlásili strážníkům, že na pole nad obytnými domy přijel terénní vůz a z místa se ozývá střelba. "Po příjezdu na místo jsme si daného vozu ihned všimli. Řidič před námi začal ujíždět," vylíčil šéf meziříčských městských strážníků Ivan Kadora. Výzvy k zastavení samozvaný lovec vytrvale ignoroval. Spásou se pak pro pytláka stala lesní nezpevněná cesta, na které vůz strážníků nedokázal s terénním autem držet krok. "Bohužel jsme měli vozidlo pro městský provoz.
Ujíždějící vozidlo jsme ztratili z dohledu a nakonec jsme museli od pronásledování upustit," uvedl Ivan Kadora.
Na poli v Hrachovci poté strážníci objevili čerstvě vyvržené vnitřnosti zvěře. "Je to pro nás první takový letošní případ," doplnil Kadora s tím, že vyšetřování události si převzali státní policisté. To potvrdila i vsetínská policejní mluvčí Lenka Javorková. "Prozatím můžeme povědět jen tolik, že případ prověřujeme," uvedla Lenka Javorková. Přestože podle myslivců je pytláctví takřka dennodenní záležitostí, policisté letos prověřovali jen tři případy černého lovu zvěře.
Jedna událost se datuje do ledna, kdy policejní hlídka objevila torzo srnce u příjezdové cesty do Janišova ve Vsetíně. "Na místě byla jen hlava a vnitřnosti. Trup si pytlák odnesl s sebou. Mysliveckému sdružení vznikla škoda pět tisíc korun," připomněla Javorková. Za trestný čin pytláctví hrozí v tomto případě lovci až pětileté vězení.

Policisté řeší jen špičku ledovce
Další podobný případ se odehrál v srpnu v Huslenkách, kde byla nalezena hlava jelena s parožím a pytel s vnitřnostmi a kůží zvířete. Vyčíslená škoda činila čtyři a půl tisíce korun. Protože nepřekročila zákonnou pětitisícovou hranici, jedná se o přestupek, za který hrozí pokuta do osmi tisíc korun. "V červnu jsme se zabývali také dvěma případy nelegálního rybolovu, kdy rybářská stráž přistihla v Juřince ve Valašském Meziříčí dva pytláky chytající bez povolení," doplnila výčet případů černých lovců Lenka Javorková. Podle myslivců jsou ale události vyšetřované policií jen špičkou ledovce. "Případů pytláctví je daleko více. Jsou téměř na denním pořádku. Bohužel, u nás pytláctví není zákonem příliš postihováno," povzdechl si předseda Okresního mysliveckého spolku Vsetín Michal Zubíček.

Pytláci jsou u nás prý nepostižitelní
Řada pochybných lidí podle něj využívá možnosti držet legálně zbraň i prakticky nesplnitelné povinnosti chytit pytláka přímo při činu se zbraní i uloveným kusem. "Do zdejších honiteb jezdí organizované gangy v džípech. Z jednoho střílí a s posádkou druhého se domlouvají mobilním telefonem, kde má ulovené zvíře vyzvednout. Je takřka nemožné je chytit," nastínil praktiky Michal Zubíček. Nemluvě o tom, co bylo řečeno v úvodu článku, že snaha zastavit pytláky vybavené moderními zbraněmi s nočním viděním se může rovnat hazardu se zdravím a životem.

Myslivci: kontrolujte původ zvěřiny v restauracích
Organizovaný gang samozvaných lovců dokáže podle Michala Zubíčka skolit za noc klidně deset kusů zvěře. Maso končí v restauracích a nese pytlákům slušné zisky.
"Tady by měla fungovat kontrola. Důsledně dohlížet na to, odkud se zvěřina v restauracích bere," navrhl Michal Zubíček.
Chybu vidí také ve špatném vyčíslování vzniklých škod. "Pokud vezmeme čistě hodnotu masa, může odpovídat třeba dvěma nebo čtyřem tisícům. Trofejní hodnota je ale mnohonásobně vyšší," upozornil myslivec.
Mělo by se podle něj pohlížet alespoň na nákladovou stránku - tedy sumu, za kterou je možné les po nájezdu pytláků znovu uvést do původního stavu.
Mírné jsou podle Zubíčka také tresty.
"V zahraničí je běžné, že policisté pytlákovi zabaví veškeré vybavení použité k nelegálnímu lovu. Tedy vedle zbraně třeba i auto, kterým do lesa přijel. Domácí soudci mají tuto možnost ze zákona také, ale vůbec jí nevyužívají," povzdechl si Michal Zubíček.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.