Přihlásit

Na vinice útočí hladoví špačci (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tisícihlavá hejna ptáků každoročně páchají ve vinohradech na Slovácku škody. Městský úřad už povolil odstřel

Slovácko
Je zavalitější než kos, měří kolem dvaceti centimetrů, váží asi osmdesát gramů a především vinaři jej neradi vidí. Před vinobraním totiž nalétává na jejich vinice a znehodnocuje jim tak drahocenné bobule.
Špaček obecný je v posledních letech skutečným postrachem pěstitelů vinné révy. Tisícihlavá hejna těchto ptáků se vyznačují značným apetitem, díky němuž dokážou v nejednom nechráněném vinohradu zlikvidovat celou úrodu.
Vstříc vinařům proto vycházejí například úředníci, kteří povolaným osobám povolují odstřel špačků. "V několika posledních letech byly stížnosti vinařů intenzivní a oprávněné. Zvláště pokud jsou na produkci vína finančně závislí, je pro ně nálet hejna doslova pohromou," uvedl Květoslav Fryšták, vedoucí odboru životního prostředí uherskohradišťského městského úřadu.
Ten vydal povolení platné pro období od 16. srpna do konce října ve vinařských obcích regionu. Střílet na špačky ve více než tisícihlavém hejnu můžou předem nahlášení lidé, kteří k tomu mají příslušné lovecké oprávnění. "Snad se zavčasu dosáhne toho, aby se špačci vyplašili a letěli jinam," věří Květoslav Fryšták.
S bezednými ptačími krky bojují vinaři různými způsoby. Třeba František Jakubík ze Zlechova včera vyrazil do vinohradu natahovat přes rostliny sítě. "Špačci dříve měli v přírodě více potravy, především kukuřice. Dnes se pěstuje především řepka a ptactvo nemá co konzumovat, tak se vyhládlé vrhá na víno, třešně a další ovoce. Je to veliký problém, bojuji s nimi několik let," přiznal producent vyhlášený svými přívlastkovými víny.
Podle něj žádná lepší možnost, než ochrana bobulí síťovinou, neexistuje. K dostání jsou sice například plašiče, které vydávají speciální skřeky špačků v ohrožení, ani ty prý ale nevykazují v boji s hladovými ptáky stoprocentní účinnost. "Ani střelba není všespásná. Několik špačků zabijete či zraníte, hejno se vzdálí, ale za určitou dobu ho tam máte zpět. Je to nekonečný kolotoč," míní František Jakubík. Nepřekvapí proto, že fint, jakými vinaři zkoušejí špačky odehnat, je celá řada. Někdo ve vinici rozvěšuje CD, která se lesknou a ptáky odhání. Podle vinohradníků je ale lepší používat pomůcky, které vytváří hluk. Oblíbené jsou plynové pistole, pyrotechnika, načasovatelné propanbutanové detonátory, ale i mlácení palicemi do sudů.
V Blatnici pod Svatým Antonínkem se zase osvědčily plašiče vydávající zvuky dravých ptáků. "Jsou vysoce účinné a ekologické. Jen musíme vždy dobít baterky. Máme jich asi šest a jsme s nimi velice spokojení. Díky nim jsme ztráty omezili na minimum," pochvaluje si starosta Blatnice pod Svatým Antonínkem a člen Cechu blatnických vinařů Vladimír Hanák. Podle jiných je zase nejlepší nasadit do vinic živé dravce. Někteří vinaři si tak sokolníky skutečně najímají.
Špaček obecný je společenský typ ptáka. Ornitologové jej považují za inteligentního. Může se vyskytovat v několikatisícových hejnech. Bobule révy vinné, stejně jako třeba hmyz, patří k jeho přirozené stravě.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.