Přihlásit

Neklamné znamení konce léta: svatohubertské slavnosti na Valdštejně (5plus2.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

VALDŠTEJN
Svatohuberstké slavnosti se blíží. Navazují na první ročník, který se konal na Valdštějně v září loňského roku. Tehdy se setkal s přízní diváků i Svatého Huberta, patrona všech myslivců, který na zem seslal nádherné počasí.

Pasování myslivců a především sokolníci připoutávali stovky zvědavců. "Poutavé vyprávění a pečlivě připravená sokolnická show měla veliký úspěch. Několik dětí dokonce utvořilo živou bránu, kterou prolétl dravec za svým sokolníkem. Poté prolétl i pod nohami odvážných dospělých. Volně vypuštění draví ptáci nalétávali zpět z éteru a v davu přihlížejících neomylně rozpoznali svého člověčího přítele," uvedl po skončení prvního ročníku mluvčí turnovské radnice Radek Drašnar.

I letos se Svatohubertské slavnosti konají na přelomu léta a podzimu - 21. září.
Slavnost bude zahájena odpoledne ve 13:00 hodin a po celou dobu budou moci dětští návštěvníci soutěžit v mysliveckých a lesnických znalostech a dovednostech. Připravena je také výstava výtvarných prací dětí z turnovských mateřských škol s tématikou lesa.

"Návštěvníci slavnosti budou seznámeni s některými plemeny loveckých psů, představí se sokolníci. Zazní lovecká hudba a signály vábničky a způsoby vábení zvěře," láká na letošní ročník Miloslava Šípošová, vedoucí odboru životního prostředí v Turnově.

Během dne budou úspěšní absolventi mysliveckých zkoušek pasováni na myslivce. Program zakončí Svatohubertská mše v kostele sv. Jana Nepomuckého, kterou doplní pěvecký sbor Antonín Dvořák a Lovecké kvarteto lesních rohů Valdštejn.

Po celou dobu konání slavnosti plánují pořadatelé vstup do hradu zdarma.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.