Přihlásit

Za útoky vlků a kormoránů zaplatil Zlínský kraj už přes 2 miliony (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Velké Karlovice
"Volal na mě vnuk, ať se raději ani neptám, co vidí. Našel dva udávené berany a jednu potrhanou ovci. Bylo hned vidět, že je to dílo vlků," říká šestačtyřicetiletý chovatel ovcí ve Velkých Karlovicích Svatoslav Malina."
Na pochmurný květnový den jen tak nezapomene. "Pršelo, šli jsme se proto schovat domů a po chvíli vyšli ven, tam jsme uviděli tu hrůzu. Jedna ovce se trápila v bolestech," popisuje Malina.
Během několika minut vlci protrhli dřevěnou ohradu, vběhli do stáda a z šesti ovcí nechali jen čtyři. Zraněnou ovečku se mu totiž naštěstí podařilo zachránit. "Bylo mi to líto, člověk se o stádo každý den stará a pak tohle," vzpomíná Malina.
Na škodu, kterou vlci způsobili, mu čtyřmi a půl tisíci přispěl kraj. Podle platné legislativy totiž musí uhradit škody způsobené zákonem chráněnými šelmami, pokud si o to chovatel zažádá. "Neměl jsem žádné šlechtěné ovce, takže z toho hlediska příspěvek škodu zaplatil," vysvětluje chovatel.
Legislativa se už ale nevztahuje na lékařskou péči o zvířata, která šelmy poraní. "Bylo by dobré, kdyby zákon myslel i na takové případy. Mohli jsme zvíře nechat utratit, ale byla to jinak zdravá a mladá ovce," popisuje Malina. Léčení ho prý vyšlo na téměř dva a půl tisíce korun.
Z nepříjemné událostise chovatel podle svých slov poučil. Dnes vlky nepodceňuje. "Vždy, když odjíždíme z domu, zavíráme ovce do chléva. Máme také pevnější ohrady, které vlci jen tak neprotrhnou," prozrazuje Malina.

Letos dva útoky
Letos v Chráněné krajinné oblasti Besdydy (CHKO) a v oblastí Javorníků vlci zaútočili dvakrát. Šelmami jsou nejvíce ohroženi chovatelé ovcí a zvířat na odlehlých místech v horách a v takzvaných migračních koridorech. "Vlci se často pohybují po hřebenových chodnících a přecházejí přes nezastavěné úseky údolí," vysvětlila zooložka správy CHKO Beskydy Dana Bartošová. Mohou se tak podle ní dostat z Javorníků do Vsetínských a Veřovických vrchů nebo dále do Moravskoslezských Beskyd.

Na hřebenech
Nebezpečí prý hrozí především zvířatům, která se pasou na horských hřebenech. "Potvrzují to například opakované útoky vlků na ovce chované na Soláni, ke kterým došlo v minulých letech," upřesnila Bartošová. Dalším rizikovým místem je Podťaté ve Velkých Karlovicích, kde podle Bartošové v nedávné minulosti vlci rovněž usmrtili několik ovcí. K útokům šelem také dochází na pastvinách, které jsou obklopeny lesem.
Podle odhadů ochranářů se v oblasti Beskyd v současnosti vyskytuje přibližně deset rysů a tři vlci. Důvod k panice prý ale není. Více vlků se na Valašsku pohybovalo přeibližně před deseti lety, tehdy v jejich čelistech skončilo téměř padesát ovcí.

Kraj pomůže
Chovatelé, kterým zákonem chráněná zvířata napadnou dobytek, mohou u krajského úřadu žádat o náhradu škody. Splněny ale musí být určité podmínky. "Jestli chce poškozený od státu dostat náhradu škody, musí co nejdříve napsat žádost na krajský úřad," zdůraznila tisková mluvčí krajského úřadu ve Zlíně Gabriela Sýkorová Dvorníková.
Chovatel také musí doložit, že je vlastníkem zvířat a předložit posudek od veterináře o příčině smrti.
Jen pro letošní rok vyplatil krajský úřad na náhradách škody způsobených chráněnými živočichy přes dva miliony tři sta tisíc korun. Největší škody v kraji napáchali tradičně kormoráni. Na Valašsku dále škodí vlci a bobři."

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.