Přihlásit

Do Polska jel natáčet film o zubrech (Nové Přerovsko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Troubky
Zdeněk Kouřil je člověk mnoha profesí. Všechny je spojuje jeho láska k volné přírodě a zvěři. Kameraman, režisér i producent filmů o přírodě a myslivosti natočil už šestnáct celovečerních filmů. Za osmnáct let, co se své práci věnuje, zažil už nejedno dobrodružství. "S vlky, medvědy, rysy nebo divočáky. Bylo by to dlouhé povídání na pokračování," říká muž, který v současné době žije v Troubkách. Minulý týden se vydal na výpravu do severního Polska. Natáčí tam dokument o zubrech.
Dva muži s kamerami a jeden stopař chodí v těchto dnech po Bělověžském národním parku na severovýchodě Polska, jediném místě v Evropě, kde žijí zubři ještě ve volné přírodě. Budou tam déle než týden. Zdeněk Kouřil a předseda klubu fotografů při Českomoravské myslivecké jednotě chtějí zdokumentovat co nejvíce ze života největšího volně žijícího přežvýkavce v Evropě, který byl loni vypuštěn i do bývalého vojenského prostoru Ralsko.
"Zubři v Čechách z volné přírody zmizeli před více než sto lety kvůli rozsáhlému kácení lesů. Zůstali jen v zoologických zahradách. Nyní se do volné přírody pomalu vracejí. Tedy hlavně do vojenských prostor. Podle Kouřila se nyní uvažuje o tom, že by se zubr mohl vypustit i do oblasti Libavé. A právě s tím souvisí i natáčení dokumentu.
"S přerovským symbolem ani pivovarem to nemá nic společného. Děláme to v rámci projektu Jiřího Kapouna, předsedy spolku chovatelů zubra evropského, který se návratem zubra do naší přírody zabývá," vysvětluje Kouřil.
"Tohle bude velká improvizace, nelze dopředu napsat scénář. Budeme zubry pozorovat, sledovat, jak v divoké přírodě žijí, jak se chovají, co od nich můžeme čekat," řekl dále dokumentarista. Zda má strach? "Kdybych měl strach, nemohl bych tam jet. Zubr je klidné zvíře, je plachý, ale také zvědavý. Maximálně se k němuale přiblížíme na sto metrů," říká a dodává, že pro jistotu si před cestou vyřídil pojištění. "Mám za sebou už dobrodružné zážitky s rysy, vlky, medvědy i divočáky. Jednou mězalehla bachyně."
Zdeněk Kouřil po dlouhá léta natáčel filmy pro Československou mysliveckou jednotu, dělá vzdělávací programy pro děti, ale i pro veřejnost. Filmů o přírodě už natočil celou řadu. "Vlajkovou lodí je moje Encyklopedie zvěře České republiky, podle níž se vyučuje ve školách a která byla také přeložena do mnoha světových jazyků," řekl. Kvůli filmu putoval Zdeněk Kouřil tři roky po celé Evropě, z natáčení si přivezl spoustu netradičních zážitků.
"Třeba, jak mě pes zachránil před umrznutím," vzpomíná. Za natočení Encyklopedie získal vyznamenání asociace lovců beze zbraně ČR - Řád "Bezflinťáků".


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.