Přihlásit

Likvidace bobrů začala (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Březolupy
Jako jediná obec v České republice smí likvidovat bobry na svém území. Řeč je o Březolupech, jejichž vedení před nedávnem obdrželo ojedinělé povolení k odstranění těchto zvířat.
Starosta Březolup Petr Kukla se se žádostí obrátil na tamní myslivecký spolek i olomouckého přírodovědce a uznávaného odborníka na bobry Vlastimila Kostkana. Ten přislíbil, že k březolupskému rybníku přiveze speciální odchytový box, ve kterém bude jako návnada použito bobří pižmo. Do práce se ale zatím pustili i březolupští myslivci.
"Odstřelili jsme prozatím tři bobry z předpokládaného počtu zhruba deseti jedinců. Uvítáme ale i možnost umístění odchytového boxu, protože odstranění bobrů tak bude trvat kratší dobu," poznamenal březolupský myslivec Václav Flíbor.
Ten doposud odstřelil jedno zvíře, jeho kolegové pak další dvě.
"Nečekal jsem na něj nijak dlouho. Bobři jsou totiž aktivní hlavně v podvečer, takže jsem v tuto dobu chvíli poseděl u rybníka a jeden se mi v krátké době ukázal. Důležité je zastřelit zvíře na břehu, protože pokud je zasažený ve vodě, může tělo odplavat a nikdo ho pak nenajde," vysvětlil Václav Flíbor. Likvidací bobrů ale březolupský problém nekončí. "Bude pak nutné, zřejmě v říjnu, rybník částečně nebo zcela úplně vypustit, abychom viděli, jaké škody bobři napáchali," podotkl březolupský starosta Petr Kukla. Ví, o čem mluví. Bobři totiž v minulosti poškodili takzvaný obtočný kanál, kvůli kterému hrozilo, že voda z rybníka vtrhne do obce. K tomu také přihlédli odborníci krajského úřadu ve Zlíně, kteří nakonec odstranění bobrů povolili.
Přírodovědec a odborník na bobří problematiku Vlastimil Kostkan před nedávnem uvedl, že v rámci spolupráce s březolupskou radnicí přiveze k tamnímu rybníku speciální odchytový box s návnadou bobřího pižma.
"Tato varianta je stále ve hře i přes zahájený odstřel zvířat. Pižmo musí být přivezeno z jiné lokality a nelze je použít od bobra z březolupské populace. Vlastní pižmo totiž bobři velmi dobře znají a jejich zvědavost by nevyvolalo," vysvětlil Vlastimil Kostkan, který s pastí přijede do Březolup příští týden.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.