Přihlásit

Ornitologové mají festival. Veřejnost zvou na pozorování ptactva (5plus2.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

PŘEROVSKO, HRANICKO
Festival ptactva připomenou ornitologové vycházkami pro veřejnost do nejatraktivnějších lokalit na Přerovsku a Hranicku. Jedna vycházka bude v okolí tovačovských rybníků, druhá pak na rybnících Choryni a v Hustopečích nad Bečvou. Uskuteční se v sobotu 5. října.

První říjnový víkend, který letos připadne na 5. a 6. října, je již tradičně zasvěcen Festivalu ptactva. Letos je tato akce pořádána v celoevropském měřítku. Jejím pořadatelem je mezinárodní sdružení na ochranu ptáků a jejich biotopů BirdLife International.

Jako každý rok, také letos pořádá Moravský ornitologický spolek - středomoravská pobočka České společnosti ornitologické několik exkurzí pro veřejnost do nejatraktivnějších oblastí regionu s bohatým výskytem ptactva. K vidění budou i vzácné severské druhy

Účastníky čeká nenáročná vycházka v terénu vhodná i pro děti. Během ní bude možné pozorovat pomocí kvalitních stativových dalekohledů celou řadu ptačích druhů, a to nejen těch, které se u nás pravidelně vyskytují.

V době konání akce je obvykle jedinečná příležitost spatřit také vzácné severské druhy, které se u nás zastavují pouze krátce v rámci odpočinku při migraci do svých zimovišť v jižní Evropě a Africe.

Průvodci budou zkušení ornitologové, kteří poskytnou nejen informace o lokalitě, pozorovaných druzích ptáků, ptačím životě a ptačích migracích, ale rádi zodpovědí i na celou řadu otázek účastníků. Na střední Moravě jsou připraveny následující akce: Evropský festival ptactva na Tovačovských rybnících

Tuto exkurzi povedou ornitologové Adolf Goebel a Jiří Šafránek. Sraz zájemců bude 5. října v 7.45 hodin u sádek v Tovačově. Exkurze se zastaví na Křenovském rybníce. Dále bude pokračovat na Hradeckém rybníce. Předpokládá se, že zájemci se mohou k exkurzi připojit i kdykoli později přímo na hrázi rybníka. Mimo obvyklých druhů se dá předpokládat přítomnost tažných druhů putujících do svých zimovišť. Evropský festival ptactva na Choryňských a Hustopečských rybnících

Sraz zájemců je 5. října v osm ráno ve Lhotce nad Bečvou u vlakového nádraží. Odtud se zájemci pod vedením zkušených ornitologů Karla Pavelky, jaroslava Kolečka a Lenky Šimurdové přesnou pěšky přes les Obora, Choryňské a Hustopečské rybníky. Účastníci budou moci pozorvat ptáky, zaposlouchat se do hlasových nahrávek, uvidí odchyt a kroužkování ptáků. Pořadatelé vzkazují: Vemte si s sebou oblečení a obutí do přírody, dalekohled, svačinu a hlavně dobrou náladu. Další exkurze budou po celém Česku

Přehled o všech akcích pořádaných v České republice najdete na webových stránkách České společnosti ornitologické na birdlife.cz. Během vycházek zaznamenávají ornitologové u nás i v ostatních zemích data o celkovém počtu pozorovaných druhů a jedinců ptáků, nejčastěji pozorovaných druzích, vzácných druzích apod. Data ještě na konci víkendu jednotlivé země zpracují, vyhodnotí a pošlou evropskému koordinátorovi, kterým je letos Slovenská ornitologická společnost/BirdLife Slovensko.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.