Přihlásit

Jelení říje by už měla vrcholit, zatím však ještě ani nezačala (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivci v Chřibech a Bílých Karpatech prozatím marně čekají na jelení troubení

Slovácko
Jelení říje, která by měla v těchto dnech v lesích Chřibů a bělokarpatských honitbách vrcholit, se ještě ani pořádně nerozběhla. Tvrdí to myslivci ze Slovácka, kteří spí jen několik hodin denně, protože většinu časupo nocích tráví v blízkosti říjišť. Chtějí být u toho, aby jim neušlo ani jediné zatroubení našich největších představitelů parohatých - jelenů. Zatím však čekají marně.
Pověstná říje, kdy jeleni troubívali jako o závod, je totiž podle nimrodů, kteří mají na svých bedrech přes osm křížků, ta tam. "Letos zatím o ní nemůže být ani řeč. Kvůli počasí se o čtrnáct dní opozdila už srnčí říje a domnívám se, že to tak bude i s říjí jelení, která by měla být v tomto týdnu na svém vrcholu," okomentoval námluvy jelení zvěře Libor Beníček, předseda myslivecké komise Okresního mysliveckého spolku Uherské Hradiště.
"Zatím je říje velice tichá, tedy nic moc. Ale snad vrchol ještě přijde," doufá předseda spolku Karel Blahušek z Bojkovic. Podle něj je obecně říje období, kdy se savci páří, respektive kdy samice ovulují.
"Na dosavadní slabé říji se podepsalo deštivé počasí, značný úbytek laní, ale také stovky aut a houbařů v lese. Ti zvěř pořádně pohonili. Neviděl jsem, aby jelen někde stál sám nebo u laní, ale vždycky byl v běhu nebo doslova v trysku," kroutí nad nájezdy houbařů pohoršeně hlavou vedoucí Lesní správy Buchlovice Zdeněk Zálešák. Halasnější by podle něj mohla být říje, kdyby se noční teploty pohybovaly kolem čtyř stupňů nad nulou, přes den kolem dvaceti. Dosavadní počasí ale zatím říji ovlivňovalo negativně.
"V naší honitbě Holý kopec to doposud fungovalo tak, že se říje rozbíhala kolem 16. září, na svátek Ludmily, dvacátého býval její vrchol a končívala kolem svátku Václava. Letos to bude asi trochu jinak," myslí si lesní správce. Prozradil, že v honitbě o výměře tisíc hektarů mají letos ulovit sedm kusů jelení zvěře, zatímco třeba před třiceti lety se u bývalého Lesního závodu Buchlovice, který obhospodařoval 20 tisíc hektarů lesa, střílelo bezmála tři sta kusů jelení zvěře. "Že je jí dnes méně, to je z hlediska lesnického dobré, protože působí velké škody na lesních porostech. Ale les bez zvěře nikdy nebyl a neměl by být," tvrdí Zdeněk Zálešák.
Podle Jaroslava Blechy, předsedy mysliveckého sdružení Stupava­Staré Hutě, se jelení říje opozdila o deset dnů. "V naší honitbě je málo holé zvěře, takže jeleni tím pádem nemají kolem čeho troubit. V neděli jsem viděl jelena osmeráka s laní­ ­šmolkou a kolouškem, ale netroubil. V pondělí ráno se ten stejný jelen ozval zatroubením u Stupavských luk a chodil a hledal laně," svěřil se myslivec, který je dennodenně v honitbě od večera do půl noci a pak ještě za kuropění. "Podle mě do úterního rána říje ještě nezačala. Mladí jeleni troubí, ale ne proto, že mají laně, ale vyzývavě, nebo že je hledají. Navíc chodí lesem sami, stejně jako laně," prohlásil Jaroslav Blecha.
"Jelení říje je fotograficky velice vděčné téma. I z hlediska pozorování je to nezapomenutelný zážitek. Jenže letos jsem zatím nenafotil ani jeden souboj jelenů ani jejich mocné troubení," hořekuje amatérský fotograf Jiří Míchalík.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.