Přihlásit

Zvěře je dost. Myslivci vyrazí na bažanty, policie na kontroly (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

I když lovecká sezona už začala, ta hlavní myslivce čeká až v polovině října, kdy mohou začít lovit drobnou zvěř. V listopadu pak i zajíce. Radost jim kazí neopatrní houbaři.

Hodonínsko
Vyrážejí ještě za tmy. Na nohou mají holínky, přes rameno flintu a na vodítku psa. Za den nachodí i dvacet kilometrů. Odměnou jim je bažantí polévka nebo srnčí guláš.
I když myslivcům začala oficiální lovecká sezona už prvního srpna, ta neoficiální ale zároveň hlavní odstartuje až šestnáctého října. Právě od tohoto dne mohou lovit drobnou zvěř, tedy bažanty.
"Už jich není tolik jako dřív, ale pořád se zahájení lovecké sezony na drobnou traduje jako začátek. Od listopadu pak můžeme lovit zajíce. Zatím to vypadá, že sezona bude dobrá," odhadl předseda Okresního mysliveckého spolku v Hodoníně Radovan Mančík.
Podle jeho kolegy Františka Bábíka, který je předsedou kynologické komise Okresního mysliveckého spolku v Hodoníně, jsou k lovu drobné zvěře ideální ohaři.
"Německý krátkosrstý ohař, český fousek, setři nebo pointer, prostě velká plemena. Jsou vyšlechtění k tomu, aby uměli přinést nebo dohledat poraněnou zvěř. Mají k tomu stavěné i tělo. Přece jen přinést čtyřkilového zajíce není jednoduché," uvedl František Bábík.
Se začátkem honů vyrážejí do terénu také policisté. Podle hodonínského policejního mluvčího Petra Zámečníka myslivce kontrolují namátkově. Někdy na dvou, jindy na čtyřech místech za den.
"Na začátku, během i po skončení honů zjišťujeme, jestli myslivci nepožili alkohol. Pokud u sebe mají zbraň, musí být střízliví. Při kontrolách se zaměřujeme také na to, jestli mají v pořádku doklady a průkazy," sdělil policejní mluvčí.

Na jeleny a daňky
Podle Mančíka je v regionu zvěře dostatek. Od září mohou muži v zeleném lovit spárkatou zvěř, tedy jeleny, daňky, srnce, muflony a také divočáky. "Jeleni jsou na Hodonínsku například v oblasti Ždánského lesa, okrajích Chřibů, u Javorníku, Radějova, ale i v Lužním lese u Hodonína. Podobné je to s daňky a muflony, kteří jsou u Kněždubu či Tvarožné a Hroznové Lhoty," řekl Mančík.
Drobná zvěř je podle něj nejrozšířenější v okolí Vnorov, Veselí nad Moravou, Blatnice pod Svatým Antonínkem nebo Prušánek. "Myslím si, že je to díky tomu, že záhumenky rozdělují pole. Jsou tam lesíky, příkopy, tedy ideální podmínky pro bažanty," dodal Mančík.
Největším problémem jsou pro myslivce v období honů lidé, kteří vyrážejí do lesů. Například teď, když rostou houby. Právě kvůli nim musí být myslivci velmi obezřetní.
"Každý rok řešíme situaci, kdy lidi poprosíme, aby chvíli počkali nebo nás obešli, a nedají si říct. Někdy se schovávají ve křoví. Neuvědomují si, že jde hlavně o jejich bezpečnost," posteskl si předseda myslivců. "Když jdou lidé v době honů do lesa, je ideální, aby si oblékli výrazné barvy. V zelené, hnědé nebo černé je prostě můžeme přehlédnout. I my nosíme kvůli bezpečnosti reflexní vesty," uvedl Mančík.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.