Přihlásit

České Švýcarsko se připravuje na příchod velkých šelem (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Do oblasti Českosaského Švýcarska se postupně vracejí velké šelmy. V současnosti jsou na území národních parků na české i saské straně hranice opakovaně zaznamenány pobytové stopy rysa ostrovida, nejbližší vlčí smečka se usadila před jejich branami, na česko-německém pomezí v oblasti Hohwaldu. Správa Národního parku České Švýcarsko návrat šelem vítá, je to jeden z významů velkoplošné ochrany přírody.
Vlci i rysi se na území Českého Švýcarska v minulosti vyskytovali běžně, díky systematickému pronásledování člověkem však byli vyhubeni. O jejich lovu ve zdejších lesích dodnes podle mluvčího správy parku Tomáše Salova podávají svědectví i nápisy vytesané do pískovce, např. na Rysím kameni nebo na Vlčí desce. Obecně prospěšná společnost České Švýcarsko uspořádala na téma návratu velkých šelem i besedu pro veřejnost. Na ní seznámil účastníky s historickým vývojem, současným stavem, ale i ryze praktickými informacemi o možnostech a podmínkách náhrad případných škod na hospodářských zvířatech Marek Klitsch ze Správy Národního parku České Švýcarsko. "Na volně žijící velké šelmy má veřejnost tendenci pohlížet často z perspektivy dlouhodobě tradovaných předsudků a iracionálních strachů," řekl Právu Klitsch.
Návrat velkých šelem podle správy parku odpovídá přirozenému vývoji a obohacuje přírodní prostředí o důležitý vrcholový článek, který napomáhá ke stabilitě lesa a regulaci stavů zvěře.
"Prezentujeme poznatky získané dlouhodobými výzkumy. Existuje také množství zkušeností z oblastí, kam se šelmy již vrátily, a soužití s lidmi zdaleka není tak problematické, jak by se na první pohled mohlo zdát," dodal Klitsch.
Pro člověka představují velké šelmy minimální hrozbu; za uplynulé století v Evropě například nebyl zaznamenán jediný případ usmrcení člověka vlkem. Nejbližší výskyt vlků byl zaznamenán v oblasti saského Hohwaldu, malá smečka se příležitostně pohybuje i na české straně hranice.
Na východ Německa se vlci vrátili koncem 90. let z Polska a jejich počet se stále zvyšuje díky každoročně narozeným mláďatům, která následně osidlují nové oblasti.
Celkem již v celém Německu žije kolem stovky zvířat, tvořících minimálně 18 smeček, z toho 13 jich žije právě na území historické Lužice, sousedící s Českem a Polskem.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.