Přihlásit

K srážce se zvířetem může dojít kdykoli, nejen v noci (tyden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Je doba, kdy se zvyšuje nebezpeční střetu vozidla se zvěří. A tedy období, které vyžaduje od řidičů zvýšenou pozornost. Především v lesních úsecích a nepřehledných místech je pravděpodobnost potkat zvíře vyšší. Jak se nebezpečí vyhnout? Hlavně sundat nohu z plynového pedálu a zrakem kontrolovat obě strany silnice. A není pravdou, že ke střetu může dojít pouze v noci.

Je doba, kdy se zvyšuje nebezpeční střetu vozidla se zvěří. A tedy období, které vyžaduje od řidičů zvýšenou pozornost. Především v lesních úsecích a nepřehledných místech je pravděpodobnost potkat zvíře vyšší. Jak se nebezpečí vyhnout? Hlavně sundat nohu z plynového pedálu a zrakem kontrolovat obě strany silnice. A není pravdou, že ke střetu může dojít pouze v noci.

V letošním roce již zahynuly na silnicích při 4123 nehodách se zvěří a zvířaty (jejichž podíl na celkovém počtu nehod činí nemalých 7,6 %) tři osoby. Za posledních 19 let tak vyhaslo při těchto střetech celkem 30 lidských životů. V loňském roce bylo při uvedených nehodách těžce zraněno 16 a lehce zraněno 160 osob. Navíc pod koly aut každoročně zahynou stovky tisíc kusů zvěře. Podle dotazníkového šetření provedeného autory z Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně například jen zajíců polních zahyne ročně na našich silnicích a dálnicích zhruba 144 tisíc, srnců obecných skončí pod koly 129 tisíc kusů. Ale nejen divoká zvěř ukončí svůj život na silnicích. Ke sto tisícům se přibližuje například počet usmrcených koček domácích a počet psů se pohybuje okolo 10 tisíc kusů. Nemalé jsou i ekonomické následky uvedených nehod, kdy jen škody na vozidlech a zvěři přesahují částku 4,5 miliardy korun ročně.

Ke srážce se zvířetem může dojít v kteroukoliv denní dobu. Ovšem například vysoká zvěř má tendenci pohybovat se v blízkosti silnic především za svítání a za soumraku. Rovněž tak při nočním oslnění světlomety vozidla je zvíře dokonale zmateno a zůstává strnule stát na vozovce a neutíká. Právě u vysoké bychom měli být obzvláště pozorní v období, kdy dochází k páření, tedy v říjnu až prosinci. A také bychom měli dávat vždy pozor v místech, kde lesní zvěř přechází vozovku při cestě za potravou.

Snížit rychlost a zatroubit
Prevencí vzniku nehod je především snížení rychlosti jízdy v místech, kde je možný výskyt zvěře, zraková kontrola obou stran silnice a soustředění se na možnost náhlého objevení se zvířete. Pokud jste někdy jeli potmě například v lesním úseku, tak jste určitě zaznamenali záblesky očí zvířat v okolí cesty. Tato "světýlka" zahlédnete většinou dříve než zvíře celé. Jakmile zjistíme pohyb zvířete před sebou, měli bychom okamžitě zpomalit a vypnout dálková světla. Odborníci také doporučují zatroubit a pokusit se tak zvíře vyplašit. Počítejme také s tím, že zvíře nebude na silnici pravděpodobně samo. Zvířata se pohybují většinou ve skupinách, takže je pravděpodobné, že zahlédnuté zvíře budou následovat další.

Pokud je střetnutí se zvířetem nevyhnutelné, je doporučováno intenzivně brzdit a snažit se udržet vozidlo v přímém směru. Podle testů, které provedl německý autoklub ADAC, je totiž mnohem bezpečnější přímý střet se zvířetem než snaha o vyhnutí se střetu za každou cenu.

Moderní vozy jsou konstruovány především na možnost čelního střetu a při snaze o vyhnutí se může dojít ke smyku a poté k nekontrolovanému nárazu například do stromu, nebo dalších překážek na silnici bokem vozidla, což může mít mnohem horší následky než přímý střet se zvířetem. Podle již zmíněných testů ADAC, kde vozidlo naráželo do figuríny odpovídající stavbou i hmotností skutečnému zvířeti, intenzivní brzdění sníží rychlost a přímý náraz sice pravděpodobně automobil značně poškodí, ale díky konstrukci vozu je posádka dostatečně ochráněna.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.