Přihlásit

Medvěd napadl na severu Slovenska otce s dcerou (tyden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na severu Slovenska napadl v neděli medvěd otce s jedenáctiletou dcerou, z útoku vyvázli bez vážnějších zranění. Obec chce nyní získat povolení k odstřelu zvířete.

Incident se odehrál jen dva kilometry od domu napadené dvojice, která v tu dobu byla na houbách. Otec se pokusil útok šelmy odvrátit tím, že se bránil klackem. I tak ale i s dcerou utrpěli několik tržných ran a skončili v nemocnici. Dívka by již měla být doma, otce se ještě musel podrobit operace oka, propuštěn by však měl být za dva dny.

Starosta Šútova Ľubomír Maďari poznamenal, že obdobný útok se nedávno odehrál v nedalekého obci Turany. Podle Maďariho si obyvatelé neustále stěžují na nájezdy medvědů, kteří ničí úrodu, ploty i další majetek.

Obce ve slovenských horách se často potýkají s nechtěnými návštěvami medvědů. V obydlených částech vyhledávají kontejnery na odpadky, které jim nabízejí lehce dostupnou potravu. Podle občanského sdružení Společnost pro výzkum, vzdělávání a soužití s přírodou žije na Slovensku 700 až 900 medvědů.

Ochrana těchto zvířat je v zemi dlouhodobě předmětem sporu mezi lesníky a ekology. Lesníci tvrdí, že šelma je v zemi přemnožená a že její stav je třeba regulovat i odstřelem. Ochranáři spíš dávají přednost opatřením, která znemožní přístup k odpadkům.

Výjimku k odstřelu medvěda nicméně může vydat ministerstvo životního prostředí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.