Přihlásit

Studenti z lesnické školy vábili jeleny v národní soutěži (Kladenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na jubilejní svatohubertské slavnosti se poprvé představili vábiči z Kladenska a Rakovnicka

Kladensko
Troubení starého hledajícího jelena, sbíjení laní, odpočinkové mrmlání, jelen stojící u laní či vítězný ryk. I takové bylo zadání na provedení základních hlasových projevů jelena v říji pro patnáctku soutěžících z různých koutů republiky, kteří se sešli o víkendu na východočeském zámku Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou. Konal se zde jubilejní desátý ročník národní soutěže juniorských vábičů O pohár Řádu svatého Huberta.
Přehlídka umění mužů s řevnicemi byla součástí dvacátého ročníku svatohubertské slavnosti.
Tu zahájil tradičně průvod členů Řádu svatého Huberta - patrona lovců a střelců. Kromě sváteční mše byly k vidění ukázky plemen loveckých psů včetně jejich výcviku, představení sokolnických dovedností nebo drezúry koní. Na slavnosti nechyběly divadelní představení či mužský pěvecký sbor Řádu svatého Huberta. Vše zakončil audiovizuální projekt s pyroshow. Kladensko a Rakovnicko reprezentovali poprvé ve zmíněné soutěži - vábení jelenů hned tři studenti navštěvující Střední lesnickou školu a Střední odborné učiliště Křivoklát Písky. Trojice kluků dochází od loňska do speciálního zájmového kroužku při škole. Tam se učí řevnicemi vyloudit co nejautentičtější zvuk připomínající jelena v říji. Soutěžící z Kladenska a Rakovnicka se díky tomu nedali zahanbit zkušenějšími kolegy a hned napoprvé dokázali porotu zaujmout.
Lukáš Pešula z Milého obsadil pěknou osmou pozici, Filip Varvařovský ze Slaného 11. místo a Jiří Jáchim z Hořešovic 12. příčku.
Na první místo jejich výkony sice letos nestačily, ovšem soutěže se chtějí zúčastnit i za rok. "Je to zajímavý koníček. Chci se dál zdokonalovat. Troubení na řevnice nás učí vychovatel Petr Buba. Má hodně zkušeností vlastních a k tomu nám pouští audionahrávky. My, kteří chceme pracovat v lese, určitě získané dovednosti později uplatníme. Když se člověk naučí vábit, má šanci přilákat jelena v daný čas na pravé místo. Co se týká soutěže, je motivací. Vítěz získává pěkné ceny. Letos to byla kulovnice a pohár," řekl Filip Varvařovský.
Porota, hodnotící naslepo v pěti disciplínách výkony soutěžících, určila letošního vítěze Marka Peikera z Trutnova. Ceny předal a všem k umístění pogratuloval velmistr Řádu svatého Huberta Jan František Votava z Krupé.
"Byl to pro nás nevšední zážitek moci se účastnit takové soutěže přímo na zámku. K myslivosti mám blízko. Věnuje se jí můj táta, děda i bratranec. Proto jsem šel na lesnickou školu," řekl Jiří Jáchim z Hořešovic. Jeho slova doplnil i nejúspěšnější z trojice Lukáš Pešula: "Trému jsem měl velikou, ale s výsledkem jsem spokojený. Všichni tři doufáme, že to bude příště ještě lepší."
Potěšeni jubilejním ročníkem jsou účinkující i pořadatelé. "Úroveň soutěžících je různá, ale rozdíl mezi nimi není markantní. Vše se uskutečnilo podle regulí a celkově jsme spokojeni," řekl za pořadatele František Josef Frola z Lipova, emeritní mistr Řádu svatého Huberta.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.