Přihlásit

Myslivost není jen lov (Týdeník Bruntálský region)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

říká správce mnichovské střelnice Antonín Janků

Každá střelnice musí mít svého správce. Správcem střelnice Mysliveckého sdružení Praděd v Mnichově u Vrbna pod Pradědem je Antonín Janků. Vlastně je jedním ze správců, protože se na střelnici střídají. Antonín Janků je správcem střelnice několik desítek let. Chodí zájemci střílet? Co to obnáší, střežit střelnici? Je sám Janků střelcem?

Jste správcem vrbenské střelnice. Co máte na starosti?
Zodpovídám vlastně za všechno. Aby se dodržovala bezpečnost, aby byly vyvěšeny prapory. Aby byly vybité zbraně, kontroluji zacházení se zbraněmi. Jezdívají si zastřílet i ti lidé, kteří nemají zbrojní průkaz, takže funguji i jako instruktor.

Sám jste aktivním střelcem a myslivcem?
No jistě, dlouholetým střelcem a myslivcem. Začínal jsem už jako kluk. Ve Vrbně pod Pradědem byl vynikající myslivecký kroužek, který založil v šedesátých a vedl také v sedmdesátých letech předseda mysliveckého sdružení Adolf Turek. Koníčku jsem zůstal věrný dodnes.

Chodíte i do lesa?
Ano. Všichni myslivci mají svůj krmelec, který zakrmují, ale jelikož jsem správcem střelnice, jsem této záležitosti zbaven. Samozřejmě mi to nedá, takže do krmelečku pro srnčí dávám jablka, obilí i další pro zvířata nezbytnou potravu.

Takže myslivci nejsou jen lovci, jak se mnozí mylně domnívají?
Myslivost určitě není jen o střílení zvěře. I když myslivci musí být zároveň lovci. Střílet se musí slabé kusy. Tak to v přírodě prostě chodí, slabší kusy by stejně nepřežily. Lesy ČR nás nabádají rovněž k tomu, aby se zvěř v lese nepřemnožila. Zatím můžeme říct, že je skutečně přemnožená, je nutné ji v lesích redukovat. Nějaké takové predátory, jakými jsou vlci, v Jeseníkách nemáme. Sem tam se zde objeví rys, jiný přirozený nepřítel lesní zvěře zde není.

Co vám myslivost přináší?

Myslivost je srdeční záležitost. I když už se cítím starý a unavený. Už ani ten lov mi radost tolik nepřináší, i když procházky po lese miluji dodnes. Je pravda, že nejsem tak nadšený, jako jsem býval kdysi. Dnes se spíš starám předávat znalosti mladým. Dělámto všechno pro mladé a pro jejich radost. Na střelnici jezdívají často mladí adepti žádající o lovecký lístek na okresním mysliveckém svazu. Každý rok je jich okolo dvaceti. My jim zajišťujeme cvičné střelby. Vedu mladé spíše k té střelbě než k lovu.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.