Přihlásit

Přemnožení divočáci ničí hřiště i pole na Slovácku (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Slovácko
Divoká prasata páchají škody v lesních porostech, pošlapávají a ničí lány zemědělských monokultur a nestydí se rozorat ani udržovaná fotbalová hřiště na Slovácku.

"Přemnožená prasata ničí v katastru naší obce soukromé a církevní pozemky. Letos na jaře nám totálně rozryla fotbalové hřiště," posteskl si Zdeněk Píštěk, starosta Salaše. Dodal, že sportoviště si Salašští vlastním nákladem čtyřiceti tisíc korun opravili a proti dalšímu řádění štětináčů oplotili. Stížnosti na řádění divočáků zaznívají i z jiných míst v oblasti Chřibů. "Členitý pozemek, který máme kolem chalupy na Stříbrnických pasekách, nejde oplotit, a tak se na něm divočáci každým rokem náležitě vyřádí," postěžoval si šedesátiletý Miroslav Ostrožík z Kunovic.

Naštvaní zahrádkáři a majitelé domů, jimž divoká prasata pustoší jejich pozemky, si kladou otázku, jak se mají před divočáky bránit. "Nejvhodnější prevencí proti škodám na zahradách a pozemcích kolem rekreačních chat je tato místa řádně oplotit pevnými materiály se zpevněním od země, aby bachyně či velké kusy nebyly schopny pletivo podebrat a udělat prostor pro vniknutí selat a menších kusů na pozemek," radí Stanislav Křenek, referent státní správy myslivosti a rybářství Městského úřadu Uherské Hradiště.

Kňouři jsou tvrdým oříškem i pro zemědělce. "Opakovaně jsme s nimi jednali. Doporučili jsme jim účinná opatření spočívající ve snížení výměr honů kukuřic a řepky bez návaznosti na okraje lesů a bez návaznosti na sebe," zdůraznil Květoslav Fryšták, vedoucí Odboru životního prostředí Městského úřadu Uherské Hradiště. V každém půdním bloku by tedy měla být výměra kukuřice proložena pásy nízkostébelnatých obilovin, aby zde myslivci měli možnost divoká prasata lovit z přenosných posedů i na nátlačkách.

"Černá zvěř v obecné rovině je stále přemnožená, je to prostě setrvalý stav, který se prozatím nedaří napravit," konstatoval Stanislav Křenek.

Pro ilustraci uvedl, že zatímco v roce 2006 se v okrese odlovilo 678 divokých prasat, v loňském roce jich nimrodi skolili 2585. Letošní rok bude podle něj co do počtu ulovených divokých prasat slabší, a to zejména z důvodu semenného roku. Duby a buky zaplodily a ve všech lesních porostech se zastoupením uvedených dřevin je na zemi spousta bukvic a žaludů, nejoblíbenější potravy divokých prasat. Těch bylo letos zatím v okrese uloveno devět stovek.

Orgán státní správy myslivosti Uherské Hradiště v letošním roce uložil všem uživatelům honiteb, v nichž jsou stanoveny minimální a normované stavy divokých prasat, a jsou to všechno vlastní honitby Lesů České republiky v lesním komplexu Chřibů, pronajaté právnickým subjektům, provést úpravu početních stavů černé zvěře na stavy, které se k 31. 3. 2014 budou pohybovat na úrovni stavů minimálních až normovaných.

"Současně s tímto opatřením byly uživatelům těchto honiteb povoleny některé výjimky ze zakázaných způsobů lovu. Například lov v noci s pomocí zdrojů umělého osvětlení či lov dospělé zvěře starší dvou let, což je kňour a bachyně, na společných lovech," informoval Stanislav Křenek.

Přemnožení divočáci, přebíhající zejména v noci přes silnici, se mohou připlést do jízdní dráhy řidičům a způsobit vážnou dopravní nehodu. "V letošním roce řešili policisté na Slovácku čtyři střety s černou zvěří. Bylo to v měsíci září a říjnu. Řidiči by proto měli zvěř na silnici v lesních úsecích i v polích předvídat a jezdit opatrně nejen tam, kde na častý výskyt zvěře upozorňuje dopravní značka," vysvětluje tiskový mluvčí uherskohradišťské policie Aleš Mergental."

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.