Přihlásit

Nová kaplička u Bušanovic byla zasvěcena svatému Hubertovi (Prachatický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bušanovice
Na kopci mezi Nakvasovicemi a Bušanovicemi odhalili v minulém týdnu zakládající členové Mysliveckého sdružení Štítovina Bušanovice kapličku zasvěcenou sv. Hubertovi.
Myslivecké sdružení Štítovina bylo založeno před padesáti lety. Na oslavu této významné události postavili členové a příznivci sdružení na kopci mezi Nakvasovicemi a Bušanovicemi malou kapličku a při té příležitosti uspořádali i malou slavnost. Mysliveckou slavnost zahájilo troubení na lesní roh v podání učitele Stanislava Douleho a jeho žákyně Kateřiny Mounové z prachatické ZUŠ.
Předseda mysliveckého sdružení Miroslav Beránek poté zhodnotil padesátiletou činnost spolku, vzpomenul členy, kteří stáli u jeho zrodu a nyní již nežijí. Jak uvedl předseda sdružení, padesát let v životě člověka je dlouhá doba, jsou to téměř dvě generace a rozhodně je to výročí, které patří důstojně oslavit. Zmínil se rovněž i o tom, že česká myslivost nebývá v poslední době příliš kladně vnímána. Zachovávání mysliveckých zvyků a tradic je projevem úcty k odkazu našich mysliveckých předků, k přírodě, ke zvěři. Odhalení kapličky bylo svěřeno dvěma zakládajícím členům sdružení Karlu Soukupovi a Václavu Bartošovi. Poté páter Jan Janoušek ze Čkyně krátce pohovořil o sv. Hubertovi a kapličku vysvětil.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.