Přihlásit

Divočáci jsou pro psy hrozbou kvůli Aujeszkyho chorobě (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jindřichohradecko
Pejskaři nejen z Jindřichohradecka by si při vycházkách se svými čtyřnohými miláčky měli dávat pozor na černou zvěř, respektive na fyzický kontakt se zraněným či mrtvým divočákem kvůli nebezpečí nákazy Aujeszkyho chorobou. Ta je u psů neléčitelná.

Jak říká třeboňský veterinární lékař Karel Volf, pes umírá ve strašných mukách: "Vlastně se uškrábe k smrti."

Státní veterinární správa provedla v letech 2011 a 2012 monitoring v populaci divokých prasat, pro který byly využity vzorky odebrané od ulovených divokých prasat pro vyšetření na klasický mor prasat. Z výsledků je zřejmé, že u zhruba jedné třetiny divočáků se vyskytují protilátky proti viru Aujeszkyho choroby. To znamená, že se tato zvířata s virem za svého života setkala.

Z toho vyplývá, že nebezpečí pro psy skutečně hrozí. "Jednak se prakticky denně setkáváme s nehodami, kdy zvěř srazí auto. Zraněné zvíře pak ve stresu ve zvýšeném množství vylučuje nebezpečné zárodky. Také je období naháněk a ne všechna postřelená zvířata se myslivcům podaří dohledat," naznačuje Karel Volf a dodává, že proto je nutné být při venčení opatrný a mít psa pod kontrolou.

Vlastní zkušenost nemají
Vlastní zkušenosti s Aujeszkyho chorobou u psů zatím však nemá. Setkal se s ní kdysi u faremního chovu prasete domácího, který se musel tehdy celý likvidovat.

Podle předsedy myslivecké komise okresního mysliveckého spolku Bohumíra Urbana je znám z médií případ úhynu loveckého psa z Moravy. "My s tím zatím praktické zkušenosti nemáme. Odebírají se vzorky krve na klasický mor prasat a zároveň na Aujeszkyho chorobu," podotkl Bohumír Urban."


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.