Přihlásit

Na jaře čekají sokoly vyčištěná hnízda (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Speciální lezecká skupina pracovníků Informační a strážní služby Správy Národního parku Šumava (NPŠ) začala tento týden i přes mrazivé počasí s kontrolou sokolích hnízdišť. Draví ptáci se na Šumavu vrátí příští rok na jaře a do té doby musí být hnízda vyčištěná.
"Chlapi lezou po skalách tam, kde na jaře zahnízdí sokoli a kontrolují, zda je zde všechno v pořádku. Odstraňují kusy odlomeného skalního masivu nebo části ulomených větví a vytváří podmínky pro to, aby se sem sokoli, kteří zahnízďují během února a března, mohli opět vracet," shrnul stručně Právu náročnou práci party lidí z informační a strážní služby mluvčí parku Pavel Pechoušek.
Za posledních patnáct až dvacet let se počet sokolů v národním parku výrazně zvýšil. Podařilo se tak napravit škody na populaci tohoto dravce, které způsobily v sedmdesátých letech minulého století pesticidy.
"Na území parku a chráněné krajinné oblasti máme nyní sedm hnízdních lokalit sokola, což je výborná zpráva, protože v 90. letech minulého století byly na Šumavě pouhé dvě. Populace sokola stěhovavého v Evropě roste a nás těší, že se mu líbí i na Šumavě, kde se mu důslednou ochranou přírody snažíme tvořit ty nejlepší podmínky," pochvaluje si pozitivní změnu ředitel NPŠ Jiří Mánek. Připomněl, že sokolům se na Šumavě daří i díky péči právě pracovníků informační a strážní služby. Ty čeká na jaře důležitý úkol, kdy budou hnízdiště sokolů sledovat ve dne v noci, aby je turisté nerušili.
"Budeme hlídat cesty, které vedou do míst, kde sokoli hnízdí a ptáci se mohli v klidu starat o mladé. Časté rušení může způsobit například zastydnutí zahřívaných vajec nebo předčasné vylétnutí dospívajících mláďat z hnízda, která se pak stávají snadnou kořistí predátorů," vyjmenoval hlavní rizika hrozící sokolí populaci vedoucí informační a strážní služby Petr Šrail, který je i jedním z členů týmu pečujícího o hnízda.
Dodal, že se turisté proto musí připravit během dubna a května, v některých lokalitách až do poloviny června, na omezený vstup.
"Letos jsme problémy neměli. Turisté měli pro omezení pochopení, když jsme jim vysvětlili, proč nemohou vyrazit po zamýšlené trase," dodal Šrail. Věří, že příští rok tomu bude také tak.



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.